Cui îi e frică de era digitală?

Gal Enikő*

bibliotecar - Relaţii cu publicul
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca

 

1. În raport cu perioada de dinaintea pandemiei, considerați că s-a schimbat ceva în activitățile pe care le desfășurați în prezent? Dacă da, ce anume?

Activitățile mele s-au schimbat foarte mult față de martie 2020: am lucrat aproape un an pe digitizarea bibliografiilor, o activitate care mi-a oferit multă satisfacție profesională și personală (am putut să lucrez de acasă pe scanare și am putut să efectuez căutări peste căutări pentru a identifica titlurile indicate în bibliografii). Din aprilie 2021, am continuat activitatea tot în regim de home-office, dar în echipa de catalogare a unei donații, care m-a bucurat mult. Activitatea de catalogare-clasificare îmi era cunoscută încă dinainte de pandemie, însă acum am ocazia să o aprofundez, să lucrez într-o echipă interdisciplinară, cu colegi cu care până acum nu am avut ocazia să colaborez. Îmi place mult faptul că și această activitate implică căutări în diferite baze de date.

2. Cum vă vedeți, ca bibliotecar/ă, peste zece ani?

Activitatea de prelucrare îmi place mult, sper să pot continua și pe viitor - consider că va fi utilă și peste zece ani. Mă văd din nou și cu sala plină ochi de studenți, mi-ar plăcea să-i pot îndruma și atunci în primii pași ai cercetării.

3. Credeți că pandemia a accelerat începutul sfârșitului pentru cartea și bibliotecile tradiționale? Cum vedeți activitățile dumneavoastră în raport cu biblioteca digitală?

Nu cred că pandemia a accelerat începutul sfârșitului pentru cartea și bibliotecile digitale, poate doar a eliminat anumite proceduri mai cronofage și mai birocratice. Cu siguranță vor fi mult mai multe activități online, și cred că vom asista la o superabundență a resurselor disponibile – unul dintre rolurile bibliotecarului va fi cu siguranță ghidarea utilizatorului prin acest labirint al informațiilor.

4. Cum va arăta bibliotecarul erei digitale? Vă regăsiți în imaginea acestuia?

Mă regăsesc complet în imaginea unui bibliotecar care navighează resurse electronice, dar sper totuși că interacțiunea cu utilizatorii care apelează la serviciile de bibliotecă să se desfășoare măcar parțial în forma clasică și personală.


Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* Email: eniko.gal@bcucluj.ro