Numerele 8-12/2023

Cuprins

 

Gheorghe Tomozei: Bibliografia receptării operei poetice: selecţie (1957-2022)
Paul-Daniel Golban

Gheorghe Tomozei (29 aprilie 1936 – 31 martie 1997) este un poet și scriitor român, opera sa poetică însumând peste 40 de volume de poezie. Este laureatul mai multor premii literare importante, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie în 1971 pentru Misterul clepsidrei, și Premiul Academiei – Premiul "Mihai Eminescu“ pentru poezie în 1976 pentru volumul Gloria ierbii.
Se naște la București pe 29 aprilie 1936, fiind fiul Franței Stăncescu din satul Pucheni, județul Dâmbovița. Urmează Liceul "Nicolae Bălcescu“ din Târgoviște, apoi absolvă Școala de Literatură "Mihai Eminescu“. Își începe activitatea literară, colaborând la "Gazeta literară“ și "Luceafărul“. (întregul articol)

 

Mari personalități ale Blajului
Iulia Ciufudean

Ioan Inochentie Micu-Klein s-a născut în anul 1692 în localitatea Sadu din județul Sibiu, fiind cărturar, episcop, erou al luptei pentru afirmarea românească a Transilvaniei, denumit „ctitorul Blajului românesc”. Își începe studiile la școala iezuiților sibieni, apoi la seminarul iezuiților din Tirnavia, în Ungaria. În anul 1728, a fost numit episcop de Făgăraș de către sinodul electoral al clerului unit și în anul 1729 este numit episcop cu aprobarea Cancelariei Aulice și al lui Carol al VI-lea. În 1737, se stabilește ca episcop la Blaj. Între anii 1729 și 1744, timp de 15 ani cât a condus biserica ardeleană, asaltează Viena cu o multitudine de suplice (un exemplu fiind Supplex libellus), memorii, solicitând cu argumente istorice și juridice drepturile de emancipare socială și națională, „noblețea spiței” românești din Transilvania. (întregul articol)

 

Rolul obiectelor și artefactelor în culturile și tradițiile umane
Marioara Roba

Obiectele și artefactele au jucat întotdeauna un rol esențial în culturile și tradițiile umane, fiind folosite pentru a satisface nevoi practice, dar și pentru a exprima identitatea culturală și a transmite cunoștințe și tradiții de la o generație la alta. Printre aceste obiecte și artefacte, armele și uneltele tradiționale ocupă un loc special. Acestea nu doar îndeplinesc funcții practice, ci sunt adesea încărcate cu semnificații culturale și sociale profunde. În acest subcapitol, vom explora rolul armelelor și uneltelor tradiționale în diverse culturi și tradiții umane, analizând funcțiile lor practice, semnificațiile culturale și importanța lor în păstrarea identității și transmiterea tradițiilor. (întregul articol)

 

Biblioteca imaginară cu obiecte și tradiții din Cluj
Marioara Roba

Biblioteca Imaginată este un spațiu unic în inima orașului Cluj-Napoca, unde obiectele și tradițiile locale se întâlnesc și se păstrează într-un mod inovator și interactiv. Această bibliotecă reprezintă un loc al cunoașterii și al poveștilor, unde vizitatorii pot explora bogăția culturală și istorică a Clujului prin intermediul obiectelor și artefactelor expuse. În cele ce urmează, vom oferi o descriere detaliată a Bibliotecii Imaginate, aducând în prim-plan obiectele și tradițiile specifice Clujului. (întregul articol)

 

Nae Antonescu. Corespondență primită (1960-1969). Ediție, transcriere, precizări asupra ediției, note și indici: Călin Emilian Cira, Cluj-Napoca: Editura Mega, 2022.
Florina Ilis

Nae Antonescu (1921-2008) este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți istorici ai presei literare românești. Cu siguranță istoria literară, căreia i s-a dedicat întreaga viață, nu l-a uitat și i-a rezervat locul bine meritat pe care-l ocupă în special în zona de istoriografie și istorie a presei literare românești interbelice. S-a comportat cu modestie, însă, în spațiul public și datorită faptului că nu a ocupat funcții importante în zona culturală, stabilindu-se în satul Terebești unde a funcționat ca profesor de școală. Nu este de mirare că, datorită izolării spațiale în care a preferat să trăiască după eliberarea din detenție, întreținerea legăturilor cu prietenii, cunoscuții sau cu scriitorii și oamenii de cultură ce împărtășeau aceleași preocupări literare, s-a realizat și prin intermediul corespondenței. Din Terebești călătorea, în scopul documentării pentru proiectele sale de cercetare, la Cluj sau la București. Deși a fost prezent în paginile unor reviste literare importante (Steaua, Tribuna, Vatra, România literară etc.), prima carte Scriitori uitați a publicat-o abia la 56 de ani: un debut târziu și cu o temă ce nu se alinia la modele și direcțiile vremii. De aceea, gestul editării corespondenței primite în anii 1960-1969 mi se pare că reprezintă un act necesar de recunoaștere din partea celor care l-au prețuit. (întregul articol)

 

Avanpremieră editorială. Luffy Katalin, Paula Ștefan și Călin Emilian Cira Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”. 150 de ani de istorie, Editura Philobilon, 2023.
Florina Ilis

Albumul Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”. 150 de ani de istorie reprezintă în universul editorial românesc o premieră de excepție, deoarece aduce în fața publicului o foarte frumoasă și bogată istorie ilustrată a evoluției Bibliotecii Universitare din Cluj, pe parcursul celor 150 de ani de existență. Rezultat al unei activități de cercetare remarcabile, albumul a fost realizat de către Luffy Katalin, Paula Ștefan și Călin Emilian Cira, membri ai colectivului de Colecții Speciale. Arhiva Orală și Multimedia, excelenți cercetători, dar și foarte buni profesioniști în prelucrarea arhivei și a fondului de colecții speciale.
Prezentul volum, apărut la sfârșitul anului 2023, la Editura Philobilon, valorifică materiale vizuale din colecția de ilustrate a bibliotecii, imagini din fondul de fotografii istorice, din colecția de clișee fotografice pe sticlă, documente de arhivă, precum și materiale din seria de proiecte arhitecturale înscrise în concursul demarat în primăvara anului 1904, pentru edificarea clădirii bibliotecii. Cele mai multe dintre imaginile prezentate în album sunt inedite pentru marele public, o parte dintre ele fiind cunoscută doar cercetărilor istoriei bibliotecii. (întregul articol)