Numărul 7/2021

Studii

 

Memoria anului 1918 în comunism
Monica Florea

După alegerile din 1946, comuniştii au început procesul de planificare şi centralizare a economiei, iar partidele istorice au fost reduse la tăcere: liderii ţărănişti, în frunte cu Iuliu Maniu, au fost arestaţi, mulţi dintre ei acuzaţi de trădare şi condamnaţi la închisoare pe viaţă. Liderii, intelectualii de marcă, Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, aveau să moară în închisoare. Înlăturarea formei de guvernământ monarhice ne apare ca o consecinţă firească a impunerii programatice a dominaţiei sovietice şi a regimului comunist în România. Monarhia reprezenta regimul liberal şi parlamentar, era un simbol al suveranităţii şi al demnităţii naţionale care nu putea decât să îi incomodeze pe comunişti. În plus, Regele Mihai se opusese făţiş preluării puterii de către comunişti, prin greva regală în timpul căreia refuzase să semneze actele emise de guvernul Groza. Pentru majoritatea românilor, abdicarea Regelui a însemnat o dramă naţională şi individuală. (întregul articol)

 

Politica de achiziţii a bibliotecilor germane între 1933-1945
Septimiu Jurcă

Achiziţia de carte străină a devenit o sarcină dificilă pentru bibliotecile universitare germane între 1933 – 1945, întrucât regimul naţional-socialist urmărea restrângerea accesului la literatura străină, permiţând, totuşi, cumpărarea publicaţiilor esenţiale pentru cercetătorii germani. Alături de resorturile politice şi cele economice au jucat un rol important, scopul secundar al măsurilor autorităţilor naziste constând, în acest caz, în economisirea valutei forte prin reducerea comenzilor de medii din străinătate. (întregul articol)

 

O dare de seamă din anul 1955, referitoare la lecturile studenților clujeni
Győrfi Dénes

După instaurarea regimului comunist în România, la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca - la fel ca în celelalte instituții de cultură din țară - s-au petrecut multiple schimbări, menite să transforme instituția în conformitate cu preceptele ideologiei dominante. În data de 7 noiembrie 1949, deci cu ocazia comemorării revoluției bolșevice, s-a inaugurat Sala de marxism-leninism, amenajându-se totodată și Colțul roșu, unde erau depozitate materialele de propagandă. În anul respectiv, Biblioteca, care de la înființarea ei era parte integrantă a Universității clujene, a fost trecută în subordinea directă a Ministerului Învățământului. (întregul articol)

 

Răspunsuri la ancheta Cui îi e frică de era digitală? (lansată în numerele anterioare)

Kovács Eszter

În raport cu perioada de dinaintea pandemiei, activitatea de relații cu publicul s-a schimbat radical – practic, după o perioadă scurtă de suspendare în aprilie 2020, această activitate “s-a mutat” integral în mediul online. Corespondam cu utilizatorii pe toate canalele de comunicare existente, am încercat să virtualizăm cât mai multe servicii de cercetare bibliografică, de informare, de asistența utilizatorilor...
Între timp, zilnic trebuia să mă pun și eu în pielea lor și să învăț lucruri noi, să încerc să lucrez în platforme noi, în diferite echipe nou constituite (și, în același timp, să țin legătura cu colegii care lucrează de acasă). (întregul răspuns)

 

Gabriela Mirișan

În perioada mai-decembrie 2020 am avut activități complet diferite de procedurile cu care sunt obișnuită, adică prelucrarea publicațiilor periodice și relații cu publicul. În această perioadă am scanat sute de mii de pagini pentru proiectul de digitizare a bibliografiilor universitare. A durat un pic până m-am obișnuit cu acestă muncă, fiindcă erau multe aspecte tehnice, însă, până la urmă, chiar făceam cu plăcere. (întregul răspuns)

 

Gal Enikő

Activitățile mele s-au schimbat foarte mult față de martie 2020: am lucrat aproape un an pe digitizarea bibliografiilor, o activitate care mi-a oferit multă satisfacție profesională și personală (am putut să lucrez de acasă pe scanare și am putut să efectuez căutări peste căutări pentru a identifica titlurile indicate în bibliografii). Din aprilie 2021, am continuat activitatea tot în regim de home-office, dar în echipa de catalogare a unei donații, care m-a bucurat mult. Activitatea de catalogare-clasificare îmi era cunoscută încă dinainte de pandemie, însă acum am ocazia să o aprofundez, să lucrez într-o echipă interdisciplinară, cu colegi cu care până acum nu am avut ocazia să colaborez. Îmi place mult faptul că și această activitate implică căutări în diferite baze de date. (întregul răspuns)