Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor

Drd. Anca Chiorean*

bibliotecar - Cercetare bibliografică
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca

 

World Book and Copyright Day este sărbătoarea menită să promoveze la nivel mondial plăcerea cărții și a lecturii, organizată de UNESCO. Direcțiile principale aflate în discuție sunt acoperite de cele trei mari sectoare ale industriei cărții: editurile, librăriile și bibliotecile. Inițial a fost sărbătorită în 7 octombrie, la inițiativa directorului editurii Cervantes din Barcelona, fiind data nașterii lui Miguel de Cervantes, însă a fost ulterior mutată în data morții sale, 23 aprilie, ținând cont de faptul că această a doua dată coincide cu mai multe evenimente importante care astfel extind caracterul internațional al evenimentului:

23 April is a symbolic date in world literature. It is the date on which several prominent authors, William Shakespeare, Miguel de Cervantes and Inca Garcilaso de la Vega all died. This date was a natural choice for UNESCO's General Conference, held in Paris in 1995, to pay a world-wide tribute to books and authors on this date, encouraging everyone to access books.1

[23 aprilie este o dată simbolică în literatura mondială. Este data la care au murit mai mulți autori importanți, William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega. Această dată a fost o alegere firească pentru Conferința Generală a UNESCO, desfășurată la Paris în 1995, pentru a aduce un omagiu mondial cărților și autorilor în această dată, susținând accesul tuturor la cărți.]

O sărbătoare care este și a cărții și a drepturilor de autor extinde o umbrelă foarte largă, sub care încap, într-adevăr, cele trei mari ramuri ale industriei cărții (edituri, librării și biblioteci), însă există rețelele de nișe care se desfășoară dedesubtul acestor ramuri. Fiecare dintre ele a primit, de-a lungul timpului, câte o zi internațională proprie – ziua internațională a cărților pentru copii, ziua internațională a poeziei, ziua internațională a proprietății intelectuale, ziua internațională a traducerilor și a traducătorilor etc.

Sărbătoarea generală a industriei culturii scrise, însă, nu rămâne la nivelul general sau abstract pe care îl deschide marea ei umbrelă, ci abordează fiecare an tematic. În trecut, temele abordate au acoperit câte un segment separat al nișelor care compun marea industrie a cărții: „Evolution of Book Production, from Writing to Digital” [Evoluția producției de carte, de la scris la digital]  (2011), „Books and Translations” [Cărțile și traducerile] (2012), „Reading, Publishing and the Protection of Intellectual Property Through Copyright” [Lectura, publicarea și protejarea proprietății intelectuale prin drepturile de autor]  (2013) etc.

Tema anului 2023 este „Indiginous languages”:

Last year saw the start of the International Decade of Indigenous Languages (2022-32) and it’s a UN priority to uphold and promote linguistic diversity and multilingualism. Indigenous and local languages feature as part of the World Book Capital Network Charter, and the Charter recognizes a less rigid concept of ‘the book’, i.e., acknowledging various forms of literature (including oral traditions). For World Book and Copyright Day on 23 April, Indigenous Languages will be the message UNESCO will focus on2.

[Anul trecut a început Deceniul Internațional al Limbilor Indigene (2022-2032) și este o prioritate ONU să susțină și să promoveze diversitatea lingvistică și multilingvismul. Limbile indigene și locale fac parte din Carta World Book Capital Network, iar Carta recunoaște un concept mai puțin rigid al „cărții”, adică recunoașterea diferitelor forme de literatură (inclusiv cele date de tradițiile orale). Pentru Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor din 23 aprilie, mesajul pe care se va concentra UNESCO va fi Limbile Indigene.]

De la nivelul macro, al temei principale, până la nivelul micro, al fiecărei dimensiuni culturale aflate sub umbrela zilei mondiale, însă, se transmite ideea de bază, a sărbătorii cărții și a celor aflați în strânsă legătură cu ea. Marea umbrelă odată deschisă, zilele naționale dedicate ramurilor acoperite au fost astfel stabilite. În cazul României, aceasta a înglobat și ziua națională a bibliotecarului. Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România, ca parte a zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor.

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* E-mail: anca.chiorean[at]bcucluj.ro

1 World Book and Copyright Day, Unesco, https://www.unesco.org/en/days/world-book-and-copyright#:~:text=Each%20year%2C%20on%2023%20April,between%20generations%20and%20across%20cultures.

2 Ibidem.