Numărul 12/2021

Interviul lunii
Florina Ilis

Domnul profesor Doru Radosav nu are nevoie de nicio prezentare. Activitatea publicistică a Domniei Sale, calitatea de reputat istoric, precum și menirea de dascăl sunt binecunoscute de către toți cei ce i-au citit cărțile, i-au ascultat discursurile sau, în ipostaza de studenți, - cum este și cazul meu -, i-au urmărit fascinați cursurile de istoriografie românească sau din domeniul istoriei cărții și a tiparului, ori cele de istorie orală. Domnia Sa a acceptat să răspundă interviului revistei noastre în calitate de fost director al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, pe care a condus-o între anii 1991-2016. (întregul articol)

 

Donatorii bibliotecii: Ana-Dorica Blaga (1930–2021)
Luffy Katalin

Printre donatorii bibliotecii, un loc important este ocupat de fiica poetului și filosofului Lucian Blaga, Ana-Dorica Blaga (cu nume de alint: Dorli). Îngrijirea moștenirii intelectuale și spirituale a tatălui său a fost o preocupare esențială pentru ea. Aceasta s-a conturat prin editarea textelor lui Lucian Blaga și grija purtată manuscriselor și documentelor rămase în urma lui. Pentru a asigura păstrarea și conservarea lor, dar și accesul publicului la aceste documente, Dorli Blaga a oferit spre donație și achiziție Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” o mare parte a arhivei poetului Lucian Blaga. (întregul articol)

 

Donații și donatori din perioada postbelică (1945-2016)
Iulia-Maria Puie

Profesorul Marcian Bleahu a fost încă o figură universitară care a ales să doneze biblioteca personală fondului de carte din BCU. Marcian Bleahu era fiul unui țăran înstărit, dintr-un sat de pe Târnave și a unei femei din Vechiul Regat, care a fost descendentă directă din neamul lui Constantin Brâncoveanu. Tatăl său provenea și el dintr-o familie foarte bună, cu istorie. Datorită originii sale și a resurselor financiare de care dispunea familia lui,  tatăl său a urmat studii superioare pentru a deveni avocat. Astfel, a făcut liceul la Mediaș, apoi Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, iar doctoratul l-a finalizat la Budapesta. Din păcate nu a avut bucuria de a-și exercita profesia imediat după încheierea studiilor, deoarece izbucnirea primului război mondial l-a determinat să treacă dincolo de Carpați și să se alăture armatei române. Această întâmplare a avut un final fericit, deoarece în timpul refugiului la Iași, a cunoscut-o pe cea care avea sa-i devină soție și companioană pentru tot restul vieții sale. După încheierea războiului cei doi s-au stabilit la Brașov, unde bărbatul a ocupat funcția de notar public. Datorită poziției, dar și inteligenței lui iscusite, precum și a experienței pe care o avea de acasă, din cadrul familiei sale, în foarte scurt timp a reușit să se ridice pe scara economică și intelectuală brașoveană. (întregul articol)

 

Dorli Blaga (1930-2021). In memoriam
Florina Ilis

„Când s-a născut Dorli, mărturisește poetul, mi-am zis că acum sunt tată și trebuie să mă apuc de ceva serios. Atunci mi-am început sistemul filosofic…”, din Jurnalul Corneliei Brediceanu (Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2008, p. 128)
Acum că Dorli a murit eternitatea e mai bogată…
Ana-Dorica (cu nume de alint Dorli) s-a născut în data de 2 mai 1930, la Berna, în Elveția, unde tatăl ei, Lucian Blaga, fusese, în perioada 1 aprilie 1928 - 1 noiembrie 1932, atașat de presă. (întregul articol)

 

E vremea colindelor. Din colindele poeţilor Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Tudor Arghezi și Vasile Voiculescu

Lucian Blaga, Colind

pentru Dorli

Doarme colo în poiată
pruncușor fără de tată.
Şi măicuța, mama lui
se tot plânge boului
c-a născut în Vifleim,
n-are scutece de in,
n-are apă, n-are fașă,
nici opaiț, nici nănașă.
(continuare)

 

Iarna la Cluj în două ilustrate vechi

bb-numar12-bcucluj_fcs_ilustr_6577.jpg

Cluj - Grădina Bărnuţiu [material iconografic] : carte poştală = Kolozsvár - Sétatéri részlet : levelező-lap. - Cluj : Fotofilm, 1934. - 1 ilustrată : in sepia ; 14x9 cm

http://dspace.bcucluj.ro/jspui/bitstream/123456789/52355/1/BCUCLUJ_FCS_ILUSTR_6577.jpg

bb-numar12-bcucluj_fcs_ilustr_6621.jpg

Kolozsvár - Sétatéri részlet [material iconografic] : levelező-lap (71). - Kolozsvár : Kováts P. Fiai, [191-?]. - 1 ilustrată : alb-negru ; 9x14 cm

http://dspace.bcucluj.ro/jspui/bitstream/123456789/52392/1/BCUCLUJ_FCS_ILUSTR_6621.jpg