Silviu-Constantin Nedelcu, O scurtă istorie a bibliotecilor bizantine (Iași: Editura Lumen, 2020), 128 p.

Lect. univ. dr. Florina Ilis*

şef serviciu - Cercetare bibliografică
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca

 

Autorul acestei scurte istorii a bibliotecilor bizantine este bibliotecar la Biblioteca Academiei Române, în cadrul Serviciului Bibliografie Națională. Îmbinând formația teologică cu o bună pregătire în domeniul biblioteconomic, Silviu-Constantin Nedelcu abordează în această carte tema bibliotecilor din Imperiul Bizantin, oferind o imagine istorică, schematică, asupra evoluției bibliotecilor bizantine începând cu anul 330, - anul inaugurării noii capitale la Constantinopol - și terminând cu anul 1453, anul căderii capitalei și al sfârșitului Imperiului Bizantin. Din Introducere aflăm că preocupările autorului în ceea ce privește istoria bibliotecilor în Imperiul Bizantin sunt mai vechi, iar studiul de față s-a constituit ca o sinteză a cercetărilor întreprinse până în acest moment. Lucrarea este structurată în patru capitole distincte care se completează unele pe altele, ajutându-l pe cititor să-și formeze o părere despre rolul și importanța bibliotecilor bizantine pentru răsăritul Europei, timp de mai bine de zece secole. În primul capitol cititorul are ocazia să urmărească pe scurt contextul istoric și politic al creării Imperiului Bizantin, iar în cel de-al doilea i se prezintă cele două fundamente culturale, - cum le numește autorul, educația și literatura, care au stat la baza constituirii și evoluției culturii bizantine. Deoarece este greu de acceptat existența unei culturi în afara cărților și a bibliotecii, în cel de-al treilea capitol, - cel mai extins, de altfel, autorul face o tipologie a bibliotecilor bizantine, iar în ultimul capitol, se oprește și asupra imaginii bibliotecarului și a rolului acestuia în organizarea colecțiilor.

O scurtă istorie a bibliotecilor bizantine este o lucrare scrisă cu pasiune tinerească pentru subiect, dar sunt convinsă că, în viitor, Silviu-Constantin Nedelcu nu va abandona această temă, cu adevărat incitantă, continuând și aprofundând cercetările. 

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* Email: florina.ilis@bcucluj.ro