Porturi populare

Porturi populare - Costume Tradiţionale Româneşti

Expoziţie cu publicaţii din colecţiile Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga"

Afisul expoziţiei >

Ocazionată de celebrarea zilei IEI româneşti şi a sărbătorii Sânzienilor, marcate la data de 24 iunie a fiecărui an, expoziţia intitulată Porturi Populare - Costume Tradiţionale Româneşti doreşte să aducă în atenţia cititorilor şi vizitatorilor bibliotecii o selecţie de publicaţii din fondurile bibliotecii, a căror tematică este portul popular de pe teritoriul României, modele de costume tradiţionale şi cusături specifice. 

Selecţia cuprinde albume provenite din fondul de Colecţii Speciale al bibliotecii, dar şi din fondul general şi cel al Depozitului Legal şi încearcă o eterogenitate iscată de tradiţia istorică românească, cu prim plan pe zone precum Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat, Moldova, Bucovina. 

Volumele din colecţiile BCU sunt puse în valoare şi prin modul inedit de prezentare, identitatea vizuală tradiţioanală fiind construită cu ajutorul tesăturilor autentice din diferite arealuri geografice ale ţării sau obiecte cu motive tradiţionale româneşti precum ouale încondeitate, de actualitate în contextul sărbătorii Rusaliilor creştin ortodoxe din data de 19 iunie 2016. 

Expoziţia poate fi vizitată pe tot parcursul lunii iunie, în timpul programului bibliotecii, în spaţiul expoziţional Parter, Clădirea Centrală, Str. Clinicilor nr. 2. 

Text de Raluca Trifu

Calendarul manifestărilor expoziţionale poate fi consultat AICI.