Matematica și Științele Naturii

Matematica și Științele Naturii. Fragmente de viață universitară

UBB-100   

 

Matematica și științele naturii au fost studiate la universitatea clujeană încă de la fondarea ei, atunci când s-a hotărât ,,transformarea Universității Regale Maghiare Francisc Iosif, din 1 octombrie 1919, în universitate românească”. Aici funcționa Facultatea de Științe cu cinci secții: matematici, fizică, chimie, științele naturii, geografie. În 1927 Universitatea din Cluj a primit numele regelui Ferdinand I. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma Dictatului de la Viena, Facultatea de Științe s-a refugiat la Timișoara, iar celelalte specializări la Sibiu. În această perioadă a revenit la Cluj, din Seghedin, Universitatea maghiară, ,,Francisc Iosif”. În anul 1945 Universitatea ,,Regele Ferdinand” s-a reîntors la Cluj, de la Sibiu și Timișoara. În 1948 a primit numele :,,Universitatea Victor Babeș.” Aici matematica și științele naturii erau studiate la următoarele Facultăți: Facultatea de Matematici şi Fizică, Facultatea de Ştiinţe Naturale, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geologie-Geografie. În paralel a funcţionat, tot din acelaşi an, ,,Universitatea cu predare în limba maghiară” care, în decembrie 1945 a primit numele ,,Universitatea Bolyai”. În 1959 cele două universităţi au fost unificate. La acel moment matematica şi ştiinţele naturii erau studiate la Facultatea de Matematică şi Fizică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Ştiinţe Naturale-Geografie.

Expoziţia prezintă ,,fărâme” din istoria Facultăţii de Ştiinţe a universităţii româneşti,  aspecte din viaţa facultăţilor de specialitate de după unificarea din anul 1959, precum şi din perioada actuală .   

Dintre personalităţile lumii universitare amintim pe: Dimitrie Pompeiu, Emil Racoviţă, René Jeannel, Emmanuel de Martonne, Alexandru Borza, Gheorghe Spacu, Augustin Maior, - care au fost între cei care au pus ,,început bun” activităţilor didactice şi de cercetare ştiinţifică. Prezentăm și câteva fotografii cu unele clădiri, sedii  ale unor facultăţi şi institute de cercetare. Imaginile cu studenți și profesori prezenți în laboratoare și în excursii de studii întregesc această expoziție.

Materialele provin din fondurile Bibliotecii Centrale Universitare ,,Lucian Blaga”. Fotografiile recente expuse au fost reproduse din volumul Istoria Universităţii ,,Babeş-Bolyai”, coordonator Ovidiu Ghitta, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2012.

 

                                                                                                     Călin Emilian Cira

 

afis_expo_ubb100_stiintele_naturii.png