Expoziţie din publicaţiile Bibliotecii Raţiu-Tilea

În data de 5 iunie 2009 a avut loc inaugurarea Bibliotecii Raţiu-Tilea la Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" Cluj-Napoca, o colecţie ce cuprinde peste 5.500 de exemplare de cărţi, ziare, broşuri şi publicaţii academice, care au aparţinut politicienilor Ion Raţiu şi Viorel V. Tilea. Inaugurarea (la doar o zi diferenţă de ziua de naştere a regretatului Ion Raţiu) a avut loc în prezenţa membrilor familiei Raţiu.

Transferul colecţiei la BCU s-a făcut în contextul aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Raţiu. Colecţia - care până în februarie 2009 a fost găzduită în spaţiile Fundaţiei Raţiu din Londra - este amplasată în spaţiul special amenajat din clădirea centrală a BCU (Centrul de Studii Culturale "Adrian Marino - Ion Raţiu"), urmând să fie pusă la dispoziţia publicului ca cea mai valoroasă sursă de cărţi de istorie contemporană pentru cercetătorii din Transilvania.

Cu această ocazie, în spaţiul expoziţional de la parterul clădirii centrale au fost expuse publicaţii din fondul de carte şi din fondul de arhivă a Bibliotecii Raţiu-Tilea.

Unele cărţi sunt foarte rare, cum ar fi o colecţie importantă de publicaţii româneşti scrise în exil. între acestea, consemnăm Actele Academiei Dacoromane din anii 50-60, unde găsim articole semnate de Mircea Eliade, Vintilă Horia sau Anghel Rugină. Altele sunt remarcabile pentru trecerea în revistă a evenimentelor şi a personajelor care au influenţat soarta naţiunilor. Putem astfel pomeni studiile politice ale lui Edvard Beneš, Imre Nagy sau Ion Raţiu.

Volumele evocă universul preocupărilor intelectuale ale celor doi. Titlurile se fac ecoul experienţei sfâşietoare a exilului. Mare parte a lucrărilor achiziţionate de cei doi se referă la problema rusă: instalarea şi evoluţia dictaturii bolşevice, textele sale fondatoare, dar şi istoria şi spiritualitatea acestei ţări. Intelectuali ardeleni deplini, cei doi sunt preocupaţi îndeaproape de chestiunile Europei Centrale: destrămarea Imperiului Habsburgic şi zbuciumările politice din republicile care i-au succedat. Aceste două orizonturi culturale ale bibliotecii sunt hrănite de lecturi ce ne relevă aspectul practic al gândirii politice a fruntaşului ţărănist: istoria diplomatică, analiza economică, statistica demografică.

Pe lângă recuperarea unei tradiţii de cercetare absente din bibliotecile româneşti, analiza politică occidentală din perioada Războiului Rece, Biblioteca Raţiu-Tilea depune mărturie despre destinul tragic al generaţiei politice interbelice.

expo_2009_iun3_1.jpg

expo_2009_iun3_2.jpg

expo_2009_iun3_3.jpg

expo_2009_iun3_4.jpg

expo_2009_iun3_5.jpg

expo_2009_iun3_6.jpg

expo_2009_iun3_7.jpg

expo_2009_iun3_8.jpg