Colecții Speciale

Exponatul lunii iulie

Kolozsvár : [képeslap leporello] = Klausenburg : [Postkarte Leporello]. – Dresden: Römmler & Jonas, 1901. – BCU Cluj-Napoca, Colecții Speciale, Ilustrate 7102.

În plin sezon al vacanțelor, exponatul lunii iulie aduce în prim plan un tip de document strâns legat de experiența călătoriilor: cartea poștală. Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” găzduiesc un foarte important fond de astfel de documente iconografice, care ilustrează numeroase așezări din spațiul românesc, dar și din întreaga lume, cele mai vechi datând de la începutul secolului al XX-lea. Exponatul acestei luni este o mini-colecție de cărți poștale, reunite într-un leporello, ce înfățișează zonele și monumentele cele mai reprezentative pentru Cluj. Vă invităm, astfel, nu doar la o plimbare virtuală pe străzile orașului de pe Someș, ci și la o călătorie în timp, întrucât aceste ilustrate au apărut în urmă cu mai mult de un veac, la 1901.

Achiziționate drept suvenir sau pentru a fi expediate apropiaților, dintr-un reflex care ne poate părea similar celui atât de actual de a publica imagini din vacanță pe rețelele de socializare, ilustratele constituie deopotrivă importante vestigii vizuale. Înregistrând îndeosebi aspectele cele mai atractive ale unor localități sau regiuni geografice, în timp, cărțile poștale ajung să servească nu doar drept surse pentru reconstituirea evoluției peisajului, natural sau construit, ori pentru o istorie a turismului, ci și să reflecte reperele în jurul cărora comunitățile au ales să-și articuleze identitatea și să se reprezinte.

O selecție mai generoasă de cărți poștale din colecțiile BCU Cluj-Napoca poate fi consultată în biblioteca digitală, care oferă acces la peste 2000 de astfel de piese, ilustrând câteva dintre orașele Transilvaniei: Aiud, Alba-Iulia, Blaj, Brașov și Cluj.

exponatul_lunii_iulie_2021_1.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_2.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_3.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_4.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_5.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_6.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_7.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_9.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_10.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_11.jpg

exponatul_lunii_iulie_2021_12.jpg