Colecții Speciale

Exponatul lunii

Martie

Exponatul lunii martie evocă primăvara sub un alt chip, surprinzând spiritul și evenimentele care definesc „primăvara popoarelor”. Vă aducem în atenție un set de piese ce surprind Revoluția din 1848, cu un accent deosebit asupra Transilvaniei, cu intenția de a prezenta de această dată nu un document unic, ci un tip de document: foaia volantă. Pe cât de fragil și perisabil, pe atât de flexibil și eficient s-a dovedit acest mijloc de comunicare în masă, ale cărui origini coboară până în perioada de leagăn a tiparului, găsindu-și utilitatea în special în contextul unor controverse religioase și politice. În contextul mișcărilor revoluționare ce au cuprins Europa în anii 1848-1849, publicațiile periodice, broșurile și manifestele au constituit arme puternice în propagarea ideilor și revendicărilor revoluționare, în organizarea adunărilor populare, în mobilizarea maselor, dar și în anunțarea deciziilor autorităților. Aceste aspecte sunt sugestiv ilustrate de exponatele selectate pentru această lună:

1. [Anunț cu privire la evenimentele din 15 martie 1848 de la Buda și Pesta], Pesta, 15 martie 1848.

Înștiințarea, formulată chiar în ziua izbucnirii revoluției maghiare și între ai cărei semnatari se numără chiar poetul Petőfi Sándor, cuprinde cele 12 puncte ale programului revoluționar, la care s-au raliat curând și maghiarii din Transilvania. Doar șase zile mai târziu, la 21 martie, adunarea maghiară de la Cluj adopta revendicările elaborate la Pesta.

2. Andrei Șaguna, Ioan Lemeni, [Înștiințare referitoare la desfășurarea Adunării Naționale de la Blaj], Blaj, 16 mai 1848.

Scurtul mesaj în limba maghiară semnat de episcopul ortodox Andrei Șanguna și episcopul român-unit Ioan Lemeni, cei care au prezidat Adunarea Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848, adeverește că  adunărea românilor, la care a participat mulțime mare de oameni, s-a desfășurat fără incidente.

3. Ludovic Baron de Wohlgemuth, „Hirdetmeny/ Kundmachung/ Inscientiare”, Sibiu, 2 septembrie 1849.

Înștiințarea dată de guvernatorul Transilvaniei și publicată în cele trei limbi vorbite în regiune (maghiară, germană și română) anunță încheierea revoluției, dezarmarea și reinstaurarea păcii, făcând referire și la „Proclamațiunea către locuitorii Tranilvaniei” dată de el în 11 august 1849, în care  sublinia că „egalitatea de drepturi a tuturor națiunilor sub scutul constituții date depre înduratul nostru Împărat și domnitoru are să fie aceea legeminte prin care împerecheatele popoare să ajungă strânsu unite”.

În fondurile de patrimoniu ale Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” se păstrează o colecție importantă de astfel de mărturii din perioada Revoluției din 1848, alături de alte tipărituri de tip ephemera.

1.

exponatul_lunii_martie_1.jpg

2.

exponatul_lunii_martie_2.jpg

3.

exponatul_lunii_martie_3.jpg