Colecții Speciale

Exponatul lunii octombrie

Pentru că luna octombrie coincide cu începutul anului universitar, exponatul pe care îl aducem în atenție ilustrează viața studențească din trecut. Vă propunem o incursiune în lumea universitară a secolelor XVI-XVIII prin intermediul unui album amicorum. Astfel de cărți ale prietenilor nu sunt nimic altceva decât caiete de amintiri ale studenților din perioada peregrinării la universitățile europene, ce cuprind dedicații pentru proprietar din partea prietenilor, colegilor, profesorilor, a patroniilor, ori a altor persoane cu care au interacționat, constând cel mai adesea în urări, sentințe, versuri, citate din Biblie, din autori clasici, din patristică, dar și din autori contemporani, datate şi semnate. Adesea, scurtele texte sunt însoțite (sau înlocuite) de ilustrații, desene sau gravuri, de multe ori colorate. Repertoriul vizual este predominat de embleme - ilustrații alegorice, simbolice, specifice Renașterii, însoțite de motto-uri și texte explicative - dar nu lipsesc nici însemnele heraldice și desenele libere.

Plasate la întâlnirea dintre privat și public, alba amicorum constituie prețioase surse pentru recuperarea datelor biografice ale posesorilor și semnatarilor, dar și pentru conturarea rețelelor sociale din epoca premodernă. La nivel individual, permit astfel identificarea intelectualilor timpului și cunoașterea parcursului lor, atât în sens geografic, cât și ca traiectorie educațională și profesională, dezvăluie relațiile lor personale și academice. Concepute inițial pentru a aduna urmele unor întâlniri importante, ca păstrătoare ale unor suveniruri afective, au devenit treptat o modalitate de expunere a cultului prieteniilor în stil umanist, precum și instrumente de reprezentare, de construire și etalare a prestigiului. În perspectivă globală, aceste caiete de amintiri descoperă modalitățile în care se articulează viața universitară și tipurile de sociabilitate care se configurează în Europa premodernă, oferind exemple timpurii de rețele comunitare - ceea ce am denumi, în termeni actuali, exemple de networking. În egală măsură, prin urmărirea acestor legături interpersonale, documentează transferul ideilor, mobilitatea și cosmopolitismul acestei lumi.

exponatul_lunii_octombrie2021_1.jpg

Ms. 675, coperta cu supralibros: A[ntonius].S[chirmer].C[ibinio].T[ransylvanus]. 1651

Un astfel de document este și Ms. 675, un album care a circulat în familia Schirmer din Sibiu. Majoritatea inscripţiilor sunt dedicate lui Anton Schirmer (1626-1658) - fiul farmacistului sibian Georg Schirmer - peregrin în perioada 1651-1654, ajuns ulterior predicator la Sibiu, în 1657. Acesta își începe albumul la plecarea spre universitatea din Wittenberg, drumul său trecând prin Wrocław, unde este redactată cea mai timpurie inscripție, din august 1651. În cei trei ani, studentul sibian a adunat nu mai puțin de 98 de dedicații, în limbile latină, germană, greacă, ebraică.

exponatul_lunii_octombrie2021_2.jpg

Ms. 675, f. 241v: inscripția lui Johannes Hossmann pentru Anton Schrimer, redactată la WIttenberg în 14 iulie 1653

Din aceeași perioadă datează și unele inscripții adresate lui Johannes Hossmann din Rupea (ff. 254r-274r) - probabil chiar coleg al lui Anton, întrucât și-au semnat reciproc în albumele lor - copiate în 1706 de un alt peregrin transilvănean, Michael Diószegi. Acesta din urmă semnează și o dedicație, fără a fi clar însă cui îi era dedicată și, deci, în posesia cui se afla albumul la acea vreme. În aceeași perioadă sunt copiate și unele însemnări din secolul al XVI-lea (1566-1568), dedicate unui strămoș al familiei Schirmer (ff. 275r-281v). Alte două inscripții originale datează din anii 1680 și 1684, fiind destinate lui Paulus Schirmer.  Personajul ar putea fi identificat cu fiul postum al lui Georg Schirmer III (1623-1660), ajuns aurar la fel ca tatăl său și autor al unei genealogii a familiei, care a trăit între anii 1661-1717, sau cu Paulus Schirmer junior (1659-1699), orfevrier și co-autor al unei cărți de modele. Cert este că prin caracterul său compozit, acest album al prietenilor devine, concomitent, și un album de familie, fiind nu numai un depozitar al amintirilor personale, ci și al unei memorii genealogice.

exponatul_lunii_octombrie2021_3.jpg

Ms. 675, f. 246v-247r: inscripția unui alt transilvănean, Georgius Linzius, pentru Anton Schirmer, însoțită de un desen ce ilustrează și completează ideea sentinței: Amor rerum terrenarum viscus est spiritualium poenarum. Aug[ustinus], înfățișând îngerul păzitor care-l ferește pe student de tentația bogățiilor lumești

exponatul_lunii_octombrie2021_4.jpgexponatul_lunii_octombrie2021_5.jpg

Însemnul heraldic al familiei Schirmer reprezentat la începutul celor două albume

Probabil aceluiași Paul îi aparține albumul cu cota Ms. 674, care se deschide cu o reprezentare a însemnului heraldic al familiei Schirmer -  acordat printr-o diplomă a regelui Vladislav al II-lea, în 1507 - identică cu cea din albumul lui Anton. Albumul cuprinde 84 de însemnări, din perioada 1681-1685, cu o singură excepție din 1698. În toată această vreme Paulus Schirmer a călătorit prin Europa, plecând prin Cluj și oprindu-se în orașele Wrocław, Brzeg, Dresda, Leipzig, Delitzsch, Nürnberg, Augsburg și Viena. Cele mai multe dintre dedicații au fost redactate în limbile germană și latină, dar se regăsesc și inscripții în italiană, citate în ebraică, precum și câteva note în franceză și engleză ce par a fi fost adăugate ulterior, în secolul al XVIII-lea. Demne de menționat sunt și cele opt ilustrații, foarte diverse ca tematică și tehnică de realizare, care fie însoțesc însemnări, fie decorează pagini întregi fără a putea fi puse în legătură cu o anumită dedicație.

exponatul_lunii_octombrie2021_6.jpg

Ms. 674, coperta cu supra-ex-libris: P[aulus].S[chirmer]./ 1681

exponatul_lunii_octombrie2021_7.jpgexponatul_lunii_octombrie2021_8.jpg

Ms. 674, f. 210r-v:  dedicația lui Ieremias Jeckell Coronensis, însoțită de o emblemă ce ilustrează ideea prieteniei

exponatul_lunii_octombrie2021_9.jpg

Ms. 674, f. 44r: inscripție bilingvă, nedatată, în limbile franceză și engleză

exponatul_lunii_octombrie2021_10.jpg   exponatul_lunii_octombrie2021_11.jpg

Ms. 674, ff. 233v-234r: dedicație în limba germană, din 1683, a unui pictor: C[hristian] Schilling Mahler, însoțită de o ilustrație ce demonstrează calitățile lui artistice 

În colecțiile BCU Cluj se păstrează și alte astfel de albume, datând din secolele XVII-XIX. Cele două piese prezentate pot fi consultate integral în biblioteca digitală, alături de alte exemplare, iar informațiile conținute au fost prelucrate și în cadrul bazei de date IIA - Inscriptiones Alborum Amicorum, dezvoltată la Universitatea din Szeged.

Link-uri de acces:

Ms. 674: http://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/13243

Ms. 675: http://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/13244