Botanikus Kert könyvtár

The Library of Botany
Date de contact: 

ÚJ!

FONTOS!

Cím:
Str. Republicii nr. 42, Kolozsvár - Cluj-Napoca,
RO-400489, Románia

Telefon:
+40 771-340902

E-mail: bcubotanica@yahoo.ro

Bibliotecari: 

Adriana Bondor

Descriere filiala: 

A Botanikus Kert könyvtára értelemszerűen az „Alexandru Borza” Botanikus Kertben található, a Növénytani Intézet földszintjén. Alapítása egybefonódik az 1872-es Kolozsvári Egyetem alapításával.

Állomány:

A könyvtár gyűjteményeit azon könyvek, folyóiratok és kivonatok alkotják, amelyek az Erdélyi Múzeum-Egyesület (1859), a Kolozsvári Egyetem Botanika tanszéke (1872), a Növénytani Intézet (1920), és a kolozsvári „Bolyai” Egyetem (1945-1959) révén kerültek az állományába. Ugyanakkor a rendszeres beszerzések is gazdagították a könyvtár állományát.

A kolozsvári tudományos élet néhány fontos személyiségének értékes adományai szintén (August Kanitz, Borbás Vince, Alexandru Borza, Onoriu Raţiu) hozzájárultak a könyvtár gyarapodásához.

Különleges kiadványok:

A Botanikus Kert könyvtára számos értékes kiadványt őriz, amelyek közül néhánynak régisége, megjelenési éve képezi az értékét (például: Carl Linné 18-19. században megjelent munkái), továbbá számos kötet az illusztrációk kivitelezésének szépsége miatt bír kiemelkedő értékkel (például: Histoire des roses de Charles Malo, Párizs, 1820; Metamorphosis insectorum Surinamensium de Maria Sibylla Merian, Hamburg, 1964; Iconographia florae partis austro-orientalis Europae centralis. Jávorka Sándor és Csapody Vera, Budapest, 1975).

Saját adatbázisok:

A Botanikus Kert könyvtára három saját fejlesztésű adatbázissal rendelkezik, a ProCite 5 programban, amelyek könyv, folyóirat és cikkleírásokat tartalmaznak.

Jelenleg 2550 körüli a leírások száma az adatbázisokban.

Könyvészet