Üdvözöljük!

A Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár fontos része a nemzeti oktatási rendszernek, az oktatás, a megismerés, az értelmiség-képzés és a kutatás kiváló intézménye. Enciklopedikus profiljának köszönhetően, de gyűjteményeinek muzeális karaktere, az itt őrzött nemzeti örökség értéke révén is a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár a helyi és az országos akadémiai közösség információs igényeinek egyaránt meg tud felelni.

Az idők során a román és a magyar kultúra számos kiemelkedő egyénisége folytatta itt munkáját: Szabó Károly, Kelemen Lajos, Virgil Vătășianu, Ion Mușlea, Liviu Rusu és sokan mások. Lucian Blaga az egyetemről való kizárása után, 1951–1959 között mint főkönyvtáros, majd mint az intézmény tudományos aligazgatója dolgozott könyvtárunkban. A nagy költő és filozófus munkásságának elismeréseként 1992 nyarán a Központi Egyetemi Könyvtár felvette a költő nevét.

Egy multikulturális városban működő intézményként, a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár – a Babeș–Bolyai Tudományegyetem mellett – egyike azon fontos kolozsvári intézményeknek, amelyek a multikulturalizmus elveit és életképességét bizonyítják. A magyar és a német könyvállományunk romániai szinten a legnagyobb és legreprezentatívabb állomány, ez különösen fontos az erdélyi és a közép-európai történelem és kultúra megismerése szempontjából is.

A könyvtárunk a kolozsvári értelmiségi közösség egészét kívánja kiszolgálni, egyrészt változatos gyűjteményeivel, másrészt professzionális szolgáltatásaival. Jelenleg összesen kb. 4.000.000 kötet található a könyvtár állományában, ezekből 497.000 időszaki kiadvány. Fontos tájékozódási lehetőséget kínálnak a digitalizált hagyományos cédulakatalógusok, akárcsak elektronikus könyvtárunk digitális gyűjteménye.

Az oktatás támogatása érdekében a könyvtár lehetőséget biztosít a legfontosabb nemzetközi adatbázisokhoz való hosszáférésre. A kari könyvtárakkal és a kulturális központokkal összesen mintegy 60 teremben 2.177 helyet tudunk biztosítani a könyvtár látogatói számára.

A Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár szolgáltatásainak körét folyamatosan bővíti és aktívan jelen kíván lenni a romániai tudományos közösség életében. Szakképzett személyzetünkkel arra törekszünk, hogy látogatóink számára a legjobb és legversenyképesebb szolgálatokat nyújtsuk. 

A vezetőség