Justiţia militară germană 1933-1945

Prilejuită de Conferinţa cu titlul "Justiţia Militară în Secolul XX", Galeria Leteralia din Sediul Central al BCU Lucian Blaga găzduieşte în perioada 4-14 octombrie 2016 o expoziţie inedită pe care vă invităm să o vizitaţi!

Din descrierea expoziţiei cu titlul Justiţia militară germană 1933-1945 reţinem:

"În mai 1933, guvernul naţional-socialist a reintrodus în Reich jurisdicţia militară. Odată cu izbucnirea războiului, importanţa Tribunalelor Militare ale Wehrmacht-ului a sporit în mod considerabil. Cel mai important obiectiv urmărit de acestea era combaterea aşa-ziselor »fenomene de disoluţie«, ce ar fi condus, chipurile, la înfrângerea din Primul Război Mondial. Astfel, militarii acuzaţi de refuzul de a presta serviciul militar pe timp de război sau dezertare erau pasibili de pedeapsa cu moartea. Dar inclusiv civilii erau nevoiţi să apară în faţa Tribunalelor Militare, în cazul în care aceştia se alăturau mişcării de rezistenţă din statele ocupate. Ca rezultat al proceselor intentate, zeci de mii de condamnaţi au fost executaţi sau au decedat în închisori.

După 1945, majoritatea supravieţuitorilor s-au aflat într-o stare de izolare socială. Ei erau consideraţi drept elemente »fără onoare« şi nu de puţine ori au fost defăimaţi ca »trădători de patrie«. Din punct de vedere juridic, multe sentinţe au rămas valabile decenii la rând. Bundestagul german a revocat majoritatea acestora abia în perioada 1998-2009.

Următoarele panouri explicative oferă o perspectivă cu privire la activitatea de cercetare a Memorialului ROTER OCHSE Halle (Saale). Ele documentează viaţa unor oameni care, din diverse motive, au intrat în angrenajul justiţiei militare germane. Trei dintre biografii au legătură cu România. Expoziţia a fost realizată cu implicarea esenţială a colegilor şi colegelor din Asociaţia Fantom e.V., din cadrul Deutsche Dienststelle (WASt) din Berlin, respectiv din Bundesarchiv-Militärarchiv Freiburg im Breisgau." (Sursa: Organizatorii Expoziţiei)

Tafel Einführung rumänisch

Tafel Erhardt Niese rumänisch

Tafel Heinrich Hetkamp rumänisch

Tafel Heinrich Kempfe rumänisch

Tafel Hugo Ruf rumänisch

Tafel Johannes Gendzik rumänisch

Tafel Josef Schlösser rumänisch

Tafel Kurt Herrmann rumänisch

Tafel Maria Kacprzyk Rumänisch

Tafel Wehrmachtgerichte in Rumänien rumänisch