MISCELLÁNEA

Prof. Dr. Heinz Schuler

Laureat al Premiului Asociaţiei Psihologilor din Germania în anul 2017poza_heinz_schuler_1.jpg

 

Prof. Dr. Heinz Schuler este o personalitate aflată în lista donatorilor Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga”, îmbogățind prin donațiile sale fondurile Bibliotecii de Psihologie din cadrul BCU. 

Drept o confirmare a muncii sale și înaltului său nivel profesional, Prof. Dr. Heinz Schuler  i-a fost acordat Premiul Asociaţiei Psihologilor din Germania în anul 2017 pentru activitatea sa de pionierat în psihologia muncii și organizațională, în special în domeniul psihologiei ocupaţionale și a personalului, dar și în ceea ce priveşte diagnosticarea aptitudinilor.

Heinz Schuler este profesor emerit al Universităţii Hohenheim.

Principala sa preocupare ştiinţifică se referă la compatibilitatea oamenilor cu diferitele profesii. Heinz Schuler a adus o contribuție însemnată la cercetarea acestui subiect şi a unor teme conexe ale cercetării fundamentale și a celei aplicate. În lucrările sale a analizat modalităţile în care pot fi anticipate efectele pe care le au trăsăturile de personalitate ale subiecţilor asupra performanţei lor profesionale, asupra gradului de satisfacţie şi asupra sănătăţii acestora. Lucrările sale timpurii referitoare la etica cercetării psihologice s-au bucurat de o largă acceptare în diagnosticarea aptitudinilor. Nu în ultimul rând, studiile sale au determinat acordarea unei atenţii sporite nevoilor candidaţilor.

Heinz Schuler este autorul și editorul a numeroase publicații și manuale, devenind un deschizător de drumuri în domeniul psihologiei personalului în spaţiul de limbă germană. Multe dintre cărțile sale de specialitate au fost republicate, iar un număr mare de proceduri de diagnostic inventate de acesta sunt utilizate frecvent. Astfel, interviul multimodal elaborat de Heinz Schuler a devenit cel mai răspândit interviu de angajare structurat în spaţiul de limbă germană, iar inventarul său de motivaţie a performanţei a fost tradus în peste 10 limbi.

Heinz Schuler a fost directorul comisiilor de etică a DGP și BDP pe perioada mai multor ani. Este membru al New York Academy of Sciences şi al Humboldt-Gesellschaft. Revista Personalmagazin îl consideră drept unul dintre oamenii de ştiinţă eminenţi în domeniul resurselor umane.

Heinz Schuler – Scurtă biografie

 

Prof. Dr. Heinz Schuler, născut la 6 iunie 1945 la Viena, a fost şeful Catedrei de Psihologie din cadrul Universității Hohenheim (Stuttgart) între anii 1982 - 2010. A studiat psihologia și filosofia la München, susţinându-şi apoi teza de doctorat la Universitatea din Augsburg în anul 1973. În 1979 devine profesor la Universitatea din Erlangen, fiind în acelaşi timp şi director de institut. Începînd cu anul 1982 îşi desfăşoară activitatea de cercetare şi didactică la Universitatea Hohenheim până în anul 2010, în ciuda numeroaselor oferte de colaborare primite de la alte instituţii din Germania sau din străinătate. În paralel, Schuler a fost antreprenor și consilier. Acesta își continuă activitatea de cercetare şi după pensionare.

Heinz Schuler este considerat fondatorul psihologiei personalului în spaţiul de limbă germană și un eminent om de știință în domeniul diagnosticării aptitudinilor și a evaluării performanțelor profesionale. A publicat peste 600 de lucrări științifice, inclusiv 30 de cărți. Ca editor și coeditor al mai multor reviste, cărți şi manuale şi-a pus amprenta în mod decisiv asupra psihologiei muncii şi organizaţionale. A elaborat o serie de teste psihologice şi proceduri de diagnostic, care sunt utilizate la nivel internaţional, între acestea numărându-se interviul multimodal, inventarul de motivaţie a performanţei şi testul online „was-studiere-ich.de“, care este accesat anual de un milion de tineri.

Prof. Heinz Schuler a funcţionat pe perioada mai multor ani ca expert al Deutsche Forschungsgemeinschaft în domeniul psihologiei sociale şi organizaţionale și în cel al eticii filosofice. De asemenea, a ocupat funcţia de Preşedinte al Comisiei de Etică a Deutsche Gesellschaft für Psychologie (DGPs) şi a Berufsverband Deutscher Psychologinnen und Psychologen (BDP).

Heinz Schuler este membru al DGP, BDP, Society for Industrial and Organizational Psychology, New York Academy of Science şi al Humboldt-Gesellschaft. În anul 2011, a fost distins cu medalia goldene Ehrennadel a Universităţii Hohenheim.