Nr.6

RUBRICILE REVISTEI
               Editorial               
  Rubrica managerului  
       Cititorii ne scriu        
Carte-culturã-civilizatie
 Informare profesionalã 
               Diverse               



CE PREVEDE LEGEA NR.19/2000, PRIVIND SISTEMUL PUBLIC DE PENSII SI ALTE DREPTURI DE ASIGURĆRI SOCIALE
(extras din Legea nr.19/2000)


Mariana Persa
referent - Comp. Resurse Umane


(continuare din numarul trecut)

5. Pensia de urmas

Copiii si sotul supravietuitor au dreptul la o pensie de urmas daca persoana decedata era pensionar sau īndeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmas astfel:
  1. pāna la vārsta de 16 ani;
  2. pāna la vārsta de 26 de ani, fara a depasi aceasta vārsta, daca īsi continua studiile īntr-o forma de īnvatamānt organizat conform legii;
  3. pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit īn perioada īn care se aflau īn una dintre situatiile prevazute mai sus.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la īmplinirea vārstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani; Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si īndeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Calculul pensiei de urmas este diferita īn functie de situatia data.
Īn cazul orfanilor de ambii parinti, drepturile de urmas se calculeaza dupa fiecare parinte si apoi se īnsumeaza.
Daca numarul urmasilor se modifica, cunatumul pensiei, pentru fiecare īn parte, se calculeaza procentual din pensia sustinatorului legal.
Īn cazul copiilor urmasi cu invaliditate aparuta la vārste cuprinse īntre 16 ani si 26 ani, a sotului supravietuitor aflat īn gradul I sau II de invaliditate se procedeaza la o noua expertizare si revizuire medicala fiind obligati sa urmeze programe recuperatorii conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.