Nr.6

RUBRICILE REVISTEI
               Editorial               
  Rubrica managerului  
       Cititorii ne scriu        
Carte-culturã-civilizatie
 Informare profesionalã 
               Diverse               



Japonia in imagini si tãceri

Florina Ilis
bibliotecar - serv. Documentare



Cu 30 ani inainte de a incepe zen am spus : Muntii sunt munti, apele sunt ape!
Dupa ce am patruns in interiorul adevarului invataturii zen, urmind instructiunile unui maestru am spus : Muntii nu sunt muntii, apele nu sunt ape!
Dar acum dupa ce am cunoscut iluminarea spun : Muntii sunt intr-adevar munti, apele sunt intr-adevar ape!

(Seigen Ishin, maestru zen din dinastia T’ang)


Acest exemplu este ilustrativ pentru practica invataturii budismului zen, este ceea ce se numeste in literatura de specialitate koan, adica un fel de text asupra caruia cel care practica zen-ul trebuie sa mediteze pentru a-i afla tilcurile ascunse, revelatiile incifrate, si poate, pentru a atinge si iluminarea cautata. In acest koan maestrul dinastiei T’ang ne traseaza intreaga sa evolutie spirituala pe calea desavirsirii, de la certitudinile acceptate ca firesti de dinaintea invatarii practicii zen, trecind prin semnele de intrebare despre trainicia lucrurilor si a semnelor pe care practica zen le ridica, si, in final, dobindind iluminarea, prin atingerea certitudinilor bazate pe taina revelatia.

Experienta mea cu Japonia poate fi, dintr-o anume perspectiva, cea a unei calatorii spirituale spre un alt spatiu cultural, circumscrisa acestui koan al cautarii sinelui si a profunzimii care sta ascunsa in lucruri.

Inainte de a merge in Japonia, ca urmare a dorintei de invatare a limbii si mai ales prin lecturile pe care le aveam despre aceasta tara mi-am spus : Japonia este Japonia ! Si intelegeam prin aceste cuvinte : Japonia este Muntele Fuji, Kinkaku-ji si Miyajima, un triunghi al unei geografii sacre ce contureaza spiritual un spatiu cultural de exceptie.

Muntele Fuji sau Fuji-san cum ii mai spun japonezii este virful acestui triunghi sacru, ce reprezinta legatura ascendenta a Japoniei cu divinitatile sale. Intr-o viata de om datoria unui japonez este aceea de a urca cel putin o data Muntele Fuji, impartasindu-se din niponitatea muntelui venerat de stramosi si totodata un simbol sacru al arhipeleagului nipon.

Muntele Fuji

Kinkaku-ji sau Templul de Aur, situat in Kyoto, datind din perioada Kamakura, reprezinta un alt unghi al triunghiului sacru nipon. Este simbolul frumusetii eterne, o frumusete ce transcende timpul trecind dincolo de actele umane care desavirsesc istoria.

Kinkaku-ji

La inceputul anilor ’50 o mina criminala a pus foc la templu, act ce se constituia ca punct de plecare pentru romanul lui Yukio Mishima, Templul de Aur. De ce trebuie ceva sa fie frumos ? se intreaba bilbiitul Misoguchi, cel ce se pregatea sa dea foc templului, si mai ales cum poate fi surprinsa frumusetea atunci cind nu se reveleaza privitorului dintr-o data.


E paradoxal ca atunci cind vezi prima oara Kinkaku-ji nu-ti produce o impresie deosebita, pare mai putin frumos decit in splendoarea construita a reproducerilor din albumele de arta. Dar, abia dupa ce te-ai despartit de templu, ii simti cu atita durere lipsa incit iti vine sa faci calea intoarsa sa-l mai vezi o data (lucru care mi s-a intimplat cu o intensitate dureroasa).


Si nu-l mai poti uita niciodata, iti ramine in suflet acea tinjire trista ca dupa cineva de care te-ai indragostit iremediabil si de care te si desparti pentru totdeauna in secunda urmatoare.


Miyajima, sau poarta din mare a Japoniei, la care se ajunge pe ape, e cel de-al treilea unghi al triunghiului sacru nipon. E si simbolul religiei shintoise, credinta veche a Japoniei, poarta si prag totodata spre o lume in care intilnirile cu spiritele naturii inconjuratoare este intotdeauna posibila si se petrece fara aportul transcendentei.

Miyajima

Dupa ce am ajuns in Japonia si am vazut toate aceste locuri, si, in plus, o lume al carei grad de civilizatie o ridica, in multe privinte, cu mult deasupra celor mai dezvoltate state ale lumii, mi-am spus Japonia nu este Muntele Fuji, Kinkaku-ji si Miyajima. Japonia este inca o lume in plus, care cuprinde si Sony, Toyota, Kansai Airport si miile de kilometri de sosele suspendate.

Dar dupa ce am incercat sa ma patrund de Japonia care ti se arata privirii, si mai ales de aceea care nu ti se arata, si cind i-am auzit glasul vorbindu-mi intr-o limba care nu era nici limba mea materna, limba romana dar nici limba japoneza, ci intr-o limba pe care ma voi stradui s-o traduc cindva intr-o carte mi-am spus : Japonia este intr-adevar Muntele Fuji, Kinkaku-ji si Miyajima.

(Nota: instantaneele sunt facute de mine cu o camera digitala)