Nr.2 (octombrie - decembrie)

               Editorial               
  Rubrica managerului  
       Cititorii ne scriu        
Carte-culturã-civilizatie
 Informare profesionalã 
               Diverse               



ETH-Bibliothek Zuerich : portret în cuvinte

Liliana Miclãus
bibliotecar - serv. Dezvoltarea Colectiilor



Am asteptat cu emotie sederea de informare la Biblioteca Scolii Federale Politehnice Zuerich (Eidgenossische Technische Hochschule Zuerich scurt ETH-Bibliothek), dar si cu speranta, cã în acest timp voi reusi să deslusesc câte ceva din filosofia bibliotecilor elvetiene, să cunosc frumusetea Tării Cantoanelor si sufletul oamenilor.
Călătoria în spatiul biblioteconomiei elvetiene a început anul acesta cu zborul spre Zuerich, când înaintând spre vest, am observat de sus, că fiecare bucătică de teren, pădure, lac sau râu, orasele si satele păreau desenate cu multã grijã.
Privind apoi totul de jos am constatat că această transformare nu se rezumă numai la forma lucrurilor ci pătrunde si în miezul lor. M-am convins de acest lucru cunoscând în primul rând Biblioteca- ETH.
Îmi facusem o imagine despre bibliotecă, anul trecut când am fost invitată s-o vizitez pentru 2 zile: cea mai mare bibliotecă din tară, parte a elitei bibliotecilor stiintifice europene, a cărei traditie este legată de personalităti celebre, cu un remarcabil potential material si uman, dotare excelenta, birouri asezate în labirint si o organigramă modernă.
Potentialul ei financiar este impresionant si cred că fiecare bibliotecă în visele sale frumoase si-ar dori să aibă bugetul Bibliotecii-ETH.
Marea bogătie a acestei biblioteci o reprezintă însă resursele umane. Motorul care miscă lucrurile si produce efervescenta necesară progresului este managementul modern si flexibil - "change management".
La început de mai am regăsit Biblioteca- ETH mai dinamică si mai plină de vointă. Schimbările din ultimii ani sunt remarcabile: un nou soft, o nouă organizare, ce mi-a amintit de precizia ceasurilor elvetiene, realizarea consortiului elvetian de biblioteci si a asociatiei, echipe de lucru, care prin munca lor creativă îi pregătesc viitorul, servicii moderne, o ofertă valoroasă si impresionantă de literatură si informatii la dispozitia utilizatorilor.
Am simtit în bibliotecă o “neliniste” binefăcătoare si constructivă concretizată prin manifestări de interes pentru utilizatori si personalul propriu, sedinte eficiente, cursuri de perfectionare profesională si proiecte ambitioase orientate spre SUA.
Eu apreciez în mod deosebit si faptul, că această bibliotecă bogată, priveste cu mărinimie spre est, unde bibliotecile se confruntă cu multe probleme, acordându-le sprijin concret. În acest sens biblioteca noastră va beneficia de o donatie de computere si va avea onoarea de a organiza în comun anul viitor la Cluj un simpozion international.
M-am bucurat să remarc si politica de personal foarte bună, prin care, dintr-o multitudine de profesii si de experiente, omul potrivit e asezat la locul potrivit.
Alături de aceste aspecte, pregătirea profesională foarte bună, motivatia si satisfactia muncii se află într-un echilibru, care permite obtinerea unor rezultate deosebite, reflectate si în gradul înalt de satisfacere a cerintelor utilizatorilor, obiectiv major al oricărei biblioteci.
Pentru mine a fost de asemenea impresionantă multitudinea de nationalităti ale angajatilor, care spune mult despre pretuirea valorilor umaniste si aduce cu sine si un evantai cultural, benefic pentru întreg colectivul bibliotecii.
Gândindu-mă la sederea mea la Zuerich, cred că am avut o sansă unică să mă aflu pentru 3 luni la Biblioteca-ETH. Aici m-am simtit oaspete, am fost acceptată, înconjurată cu prietenie si colegialitate, sprijinită în dorinta mea de a afla cât mai multe despre biblioteconomia elvetiană.
Am învătat foarte mult si marele câstig este, că o mare parte din această experientă si informatii, cu sprijin, le-as putea valorifica în biblioteca noastră.
De asemenea am reusit să-mi împlinesc scopurile initiale propuse : să aflu câte ceva din filosofia bibliotecilor elvetiene, să cunosc frumusetea Elvetiei si sufletul oamenilor.
Vreau să închei cu un citat din Victor Hugo, care este si o invitatie la curaj, valabil deopotrivă pentru oameni si biblioteci:
  "Viitorul are multe nume:
   Pentru cei slabi este de neatins.
   Pentu cei fricosi este necunoscutul.
   Pentru cei curajosi este sansa."

Concret despre programul meu de lucru la Biblioteca -ETH, care s-a axat în special pe mediile electronice- reviste electronice, bănci de date, produse electronice noi, proiecte de interes ale bibliotecii moderne dar si despre conferinta sustinută la Zuerich si vizitele la alte biblioteci elvetiene si germane voi relata într-un număr viitor al revistei