ISSN 1584-1995   
Nr. 20   
   BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Număr curent | Arhiva | Opinii | Harta site | Pagina BCU |
RUBRICI
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE
INFORMARE PROFESIONALĂ
CARTE, CULTURĂ, CIVILIZAŢIE
CULTURA ÎN ALTE IPOSTAZE
COLECTIV REDACŢIE
EDITOR COORDONATOR:
- Dr. Florina Ilis
MEMBRII FONDATORI:
- Adriana Szekely
- Liana Brânzaş Grigore


NUMĂRUL DIN MAI 2010:
- Redactor şef:
   Gheorghe-Sorin Ciuhuţă
- Redactor şef adj.:
   Cristian Şerban
- Secretar:
   Aurora-Mihaela Ciociu
WEBMASTER
- Liana Brânzaş Grigore

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Dacă doriţi să fiţi anunţaţi prin e-mail la apariţia noilor numere ale revistei, aveţi posibilitatea de a vă înscrie aici.


CĂUTARE ÎN ARHIVĂ

 
powered by FreeFind
INFORMARE PROFESIONALĂ

CATALOGUL FONDULUI PERSONAL TIMOTEI CIPARIU

Articol de Loredana Baciu
(Istoria şi socio-antropologia epocii moderne, anul 1,
Facultatea de Istorie, Universitatea "Babeş-Bolyai")



Catalogul Fondului Personal Timotei Cipariu a fost întocmit de Ioana Botezan şi Alexandru Matei. El cuprinde în introducere o amplă descriere a vieţii şi operei creatorului de fond indicând criteriile după care a fost întocmit, sistemul de prezentare ales, apoi sunt prezentate fişele fiecărui document, detaliate, cuprinzând denumirea actului, emitentul, destinatarul, conţinutul pe scurt al documentului, data emiterii, limba în care este redactat.

La final, el este prevăzut cu un indice general, unul cronologic şi cu un tabel de corespondenţă a cotelor după reordonarea fondului.

Date despre fond

Fondul personal "Timotei Cipariu", rodul muncii prolificului om de cultură transilvănean, este adăpostit de Filiala Cluj a Arhivelor Naţionale. El a ajuns la Cluj în 1950, adus de la Blaj şi predat spre păstrare Filialei Cluj a Academiei Române, de unde, în urma adoptării legii patrimoniului naţional, a fost depus spre păstrare Arhivelor Naţionale, unde se găseşte şi astăzi.

Fondul cuprinde 2896 de piese grupate tematic, în funcţie de specificul lor în:

  • Acte personale
  • Corespondenţă
  • Manuscrise
  • Varia
Actele cu caracter personal sunt grupate în :
  • Acte de referinţă bibliografică. Această subsecţiune cuprinde 1271 de documente
  • Acte cu referire la administrarea bunurilor personale
  • Acte cu privire la activitatea politică
  • Acte cu privire la activitatea ştiinţifică
  • Acte ce se referă la activitatea administrativă
  • Acte ce oglindesc activitatea didactico-şcolară, cuprinzând un număr de 45 de documente
  • Acte ce se referă la activitatea sa tipografică
  • Acte ce se referă la activitatea sa culturală
  • Acte cu profil economico-bancar
Corespondenţa cuprinde un total de 1226 de piese. Această secţiune este cel care ne oferă date în legătură cu iniţierea legăturilor culturale între românii din diferite provincii istorice anterioare revoluţiei paşoptiste. Tot din această corespondenţă putem remarca o creştere şi o intensificare a acestor legături în perioada deceniilor al 4-lea şi al 8-lea ale secolului al XIX-lea.

Potrivit sistemului de ordonare stabilit în acest domeniu, corespondenţa este împărţită în : Primită- partea cea mai voluminoasă cuprinzând 1179 de piese de la oameni din diferitele regiuni: Banat, Transilvania, Crişana, Maramureş. Trimisă, la care se păstrează originalul aici, este formată din 47 de piese, şi 1156 de piese păstrate în ciorne. Ea se referă în mare parte la problema educaţiei, fiind purtată în special cu şcolile româneşti, cu episcopi, preoţi, învăţători.

Secţiunea Manuscrise este alcătuită din:

Însemnări proprii, extrase din diferite lucrări, îndeosebi din lucrări vechi, notiţe bibliografice, comentarii cu conţinut divers din diferite opere, aparţinând autorilor clasici ai literaturii universale, precum şi alte lucrări şi notiţe bibliografice, inscripţii latine, ciorne de discursuri, articole pentru ziare, notiţe bibliografice, însemnări şi extrase din lucrările în limbi orientale, însemnări şi extrase din lucrările în limba franceză precum şi caietele cu exerciţii gramaticale, vocabular de cuvinte pentru însuşirea acestei limbi, poezii scrise de el (atâtea câte s-au păstrat), sau copiate din diferite lucrări, jurnale şi caiete personale, însemnări, extrase şi comentarii cu privire la probleme de drept canonic. Această parte este voluminoasă şi variată dând la iveală erudiţia şi preocupările omului de cultură şi a canonicului Timotei Cipariu. Evidente sunt preocupările de filologie şi dogmatică. Activitatea sa, redată de această parte din fondul personal este impresionantă. Interesul său pentru limbile orientale, filologie, gramatică română, este orientat în vederea propăşirii culturale a românilor ardeleni.

Secţiunea varia cuprinde documente din varii domenii printre care amintim: opiniile bucovinenilor privind Analectele şi Crestomaţia lui Cipariu, ordine de plată a administraţiei financiare trimisă lui Cipariu, invitaţie a universităţii din Iaşi pentru a lua parte la dezvelirea bustului lui Simion Bărnuţiu. Această categorie cuprinde 44 de documente cu caracter ştiinţific, cultural, economic, şcolar.

Fondul este, aşadar prevăzut cu un instrument de cercetare şi informare cu caracter ştiinţific foarte amănunţit şi util celor ce vor să cerceteze opera marelui om de cultură, aspecte din viaţa acestuia, domenii precum drept canonic, lingvistică, gramatică, problema şcolilor confesionale în epocă şi alte subiecte extrem de variate. El s-a bucurat, alături de alte fonduri personale, de un instrument de evidenţă şi informare foarte eficient şi detaliat care oferă informaţii preţioase atât unui specialist în domeniu cât şi unuia mai puţin avizat. Datorită regestelor scrise pe marginea fiecărui document cercetarea şi manipularea informaţiei este mult mai uşoară. La fel şi împărţirea pe secţiuni este una bine realizată şi facilitează accesul la document, deşi unele documente pot fi incluse, datorită temelor variate pe care le cuprind în mai multe dintre clasificările tematice prezentate. Indicele general, cel cronologic, tabelul de corespondenţă a cotelor după reordonarea fondului sunt şi ele foarte utile, făcând utilizarea acestui catalog mult mai facilă. Acest instrument de evidenţă este de un real folos celor care doresc să studieze diferitele faţete ale marii personalităţi care a fost Timotei Cipariu.

Bibliografie
  1. Botezan, Ioana, Alexandru Matei, Arhiva Personală Timotei Cipariu. Catalog, Bucureşti, 1989
  2. Botezan, Ioana, Ioan Micu Moldovan, vol. I. Acte personale. Catalog, Cluj-Napoca, 1993
  3. Ciucă, Marcel Dumitru, Ordonarea şi inventarierea documentelor în depozitele Arhivelor Statului, în Revista Arhivelor, nr.3/1979.
  4. Mera, Laurenţiu , Îndreptar Arhivistic, Ed. Cartimpex, Cluj-Napoca, 2001
  5. Sacerdoţeanu, Aurel, Arhivistica, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1970
  6. Legea Arhivelor Naţionale, nr. 16/1996, publicată în "Monitorul oficial al României", VIII, nr .71, aprilie 1996.
  7. Îndrumător în arhivele statului judeţul Cluj, vol. I, II, Bucureşti, 1985.



webmaster@bcucluj.ro