Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          Nr. 10 (2004)

INFORMARE PROFESIONALA
CARTE-CULTURA-CIVILIZATIE
REUNIUNI PROFESIONALE
IMPRESII DESPRE BIBLIOTECA
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



IMPRESII DESPRE BIBLIOTECA
"Impresiile vizitatorilor"
Costel Dumitrascu
bibliotecar - serv. Catalogare-Clasificare, BCU Cluj


"I am very happy to visit this library and I have been much impressed by the large collection of books..."
Este vorba in cele de mai sus de Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga", iar cuvintele ii apartin unuia dintre vizitatorii bibliotecii din 21 martie 1958. Astfel se deschide caietul de impresii pus la dispozitia vizitatorilor in acel an si in ale carui pagini au fost notate ganduri, impresii, sugestii sau au fost doar mentionate grupurile de vizitatori timp de aproape 40 de ani.
"Am apreciat imensitatea, ordinea si valoarea bibliotecii. De asemenea ne-a impresionat pasiunea cu care sunt pastrate cartile si amabilitatea cu care ni se prezinta."
Cei mai multi dintre vizitatorii bibliotecii erau, atunci ca si acum, studenti ai univesitatilor clujene.
"Am ramas deosebit de impresionati de acest monument al culturii organizat cu atata maiestrie si arta... Vrem sa compensam aceste impresii placute prin spectacolul de calitate in materie de fotbal, pe care vrem sa-l prezentam."
Ne-au vizitat, de asemenea, printre multi altii, echipa de fotbal Gloria Bistrita, echipa de rugby Paris Universite Club, "un grup de turisti muncitori, tehnicieni si cadre didactice", "un grup de 4 sovietici", "patruzeci si cinci bibliotecari salariati din Scolile medii din Cluj si regiune", "17 orbi", "un grup de 40 elevi excursionisti", "un grup de militari", "elevi ai Scolii Tehnice de activisti culturali" etc.
"Nuestra admiracion a la Biblioteca Universitaria de Cluj, sus maravillosas colecciones, su organizacion y funcionamento modelo..."
In 30 iulie 1962 ne-a admirat biblioteca scriitorul guatemalez Miguel Angel Asturias, impreuna cu sotia sa, Blanca Mora y Aranja de Asturias. Alti vizitatori straini ce pot fi mentionati: Pierre Abraham, directorul revistei "Europe", Rene Maublanc, redactor-sef al revistei "La Pensee", E. Francis, director si bibliotecar principal al British Museum.
"May the purpose for wich this glorious place is built be fully fullfilled..."
"La Roumanie et particulierement les habitants de Cluj peuvent etre fiers de leur bibliotheque universitaire..."
Numerosii vizitatori straini veneau din tari ca: India, China, Mongolia, URSS, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Albania, Grecia, RDG, RFG, Marea Britanie, Franta, Italia, Belgia, SUA, Argentina, Bolivia, Siria, Nigeria sau Australia.
"Sintem placut impresionati de organizarea Bibliotecii Universitare, de varietatea volumelor si a revistelor, reprezentand cele mai variate domenii de activitate."
"... a impresionat numarul mare de carti si varietati ale acestora."
Impresiona stilul arhitectonic al cladirii bibliotecii, impresiona vastitatea fondurilor, dar principalul punct de atractie, asa cum reiese din nenumaratele mentionari ale vizitatorilor, il reprezenta sala "Colectiilor Speciale".
"Multumim tovaraselor care ne-au condus pentru temeinicia explicatiilor date si pentru bunavointa deosebita."
Dintre "tovarasele" mentionate deseori cu admiratie si recunostinta de vizitatorii bibliotecii se remarca cateva nume: Moraru, Matei, Gombos. Aceste Doamne ale bibliotecii au insotit ani de-a randul grupurile de vizitatori, oferindu-le explicatii "competente si instructive".
Si poate cel mai bine au exprimat impresia unei vizite in Biblioteca Centrala Universitara din Cluj acei bibliotecari din Timisoara care, in 31 mai 1964, parafrazand celebrul dicton latin, spuneau:
"Veni, vidi... si am ramas impresionati."


sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate