Nr.7

RUBRICILE REVISTEI
               :Editorial               
  Rubrica managerului  
       Cititorii ne scriu        
Carte-culturã-civilizatie
 Informare profesionalã 
               Diverse               







IFLA
Asociatia Internationala a Asociatiilor de Biblioteca

Traducere: Angela Marcu si Ana Maria Capalneanu
serv. Documentare - Informare bibliografica


I. Obiective si valori esentiale
  1. Obiecive
    IFLA este o organizatie internationala independenta, non-guvernamentala, non-profit, cu urmatoarele obiective:
    • promovarea unor inalte standarde privind serviciile de biblioteca si de informare
    • incurajarea recunoasterii universale privind valoarea unei biblioteci competitive si a unor servicii adecvate
    • reprezentarea intereselor membrilor ei in societate

  2. Valori esentiale
    Urmarind realizarea acestor obiective IFLA tinde sa cuprinda urmatoarele valori esentiale:
    1. sprijinirea principiilor de acces liber la informare, conceptii si opere ale imaginatiei si a dreptului liber la exprimare, cuprinse in Articolul 19 al Declaratiei Universale privind Drepturile Omului ("Oricine are dreptul de a avea o opinie si de a exprima aceasta opinie; acest drept include libertatea de a avea opinii personale fara vreo ingerinta dinafara, de a cauta, a primi si a comunica informatii si idei prin orice mijloace si fara constrangere")
    2. increderea ca individul, comunitatea si organizatiile au nevoie de accesul universal si echitabil la informare, idei si opere ale imaginatiei pentru bunastarea lor sociala, educationala, culturala, democratica si economica
    3. convingerea ca prestarea unor servicii de biblioteca si de informare de inalt nivel calitativ asigura acest acces
    4. obligatia de a facilita tuturor membrilor Federatiei posibilitatea de a se angaja si a beneficia de aceste activitati fara deosebire de cetatenie, invaliditate de orice fel, origine etnica, sex, situare geografica, limba, filosofie, politica, rasa sau religie.
Fragment din lucrarea : Bridging the digital divide. Report on the Brainstorming Session. Coordonator Kay Raseroka, Presedintele IFLA, cu ocazia cele de-a 68-a Conferinta IFLA, Glasgow, 21 August 2002


Declaratia de la Glasgow
privind bibliotecile, serviciile de informare si libertatea intelectuala


Intrunita la Glasgow, cu prilejul celei de-a 75-a aniversari a constituirii sale, Federatia Internationala a Asociatiilor si Institutiilor Bibliotecare - International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), declara urmatoarele:

IFLA proclama dreptul fundamental al fiintei umane atat de a avea acces la informatii cat si de a le difuza, fara nici un fel de restrictii.

IFLA si membrii ei la nivel mondial apara si promoveaza libertatea intelectuala, asa cum este ea exprimata in Declaratia Universala a Drepturilor Omului. In acest sens, libertatea intelectuala circumscrie bogatia cunostintelor umanitatii, opiniile, gandirea creatoare si activitatea intelectuala.

IFLA sustine ca obligatia privind libertatea intelectuala este esenta responsabilitatii profesiei de bibliotecar si de specialist in informare din intreaga lume, exprimata prin coduri etice si demonstrata practic.

IFLA afirma urmatoarele: In consecinta, IFLA cheama bibliotecile, serviciile de informare si personalul acestora sa sustina si sa promoveze principiile libertatii intelectuale si sa ofere un acces nelimitat la informatii.

Aceasta Declaratie a fost elaborata de catre IFLA/FAIFE
Aprobata de catre Comitetul Director IFLA in 27 martie 2002, la Haga, Olanda
Proclamata de catre IFLA in 19 august 2002, la Glasgow, Scotia
Copyright © International Federation of Library Associations and Institutions, http://www.ifla.org










The Library of Congress Information Bulletin

Ana Maria Capalneanu
serv. Documentare - Informare bibliografica


Incepand din anul 1994, colectiile BCU “Lucian Blaga” includ o noua publicatie seriala, donata regulat si cu generozitate de Biblioteca Congresului din Washington. Este vorba de The Library of Congress Information Bulletin, editata lunar de Oficiul de Relatii Publice al Bibliotecii. Desigur, Biblioteca Congresului publica si pe World Wide Web acest buletin care se poate consulta la adresa http://www.loc.gov/today, dar, avand in vedere relatia speciala, unica si de neinlocuit, pe care o avem ca cititori, cu documentul tiparit, consultarea lui sub forma de “hard copy” ne poate oferi satisfactia unei experiente speciale. Am amintit aici adresa Web a Buletinului si pentru ca ultima parte a ei - today - reflecta cu precizie caracterul materialelor incluse in aparitiile sale mensuale. Acestea se constituie in adevarate cronici la zi, treceri in revista a celor mai importante evenimente profesionale, culturale, sociale, etc. organizate de diferitele departamente ale Bibliotecii Congresului si desfasurate in cadrul premiselor sale sau in alte sedii, prin colaborare cu alte institutii, organizatii, asociatii profesionale, etc., colaborare in care implicarea Bibliotecii este esentiala.

Activitatea cotidiana desfasurata in cea mai mare institutie bibliotecara din lume, ale carei functii culturale si sociale de biblioteca nationala de prim rang sunt exceptional manifestate, se regaseste in paginile Buletinului din cele mai variate perspective. Intentia editorilor este evidenta : de a informa comunitatea profesionistilor din domeniu, si nu numai, asupra ceea ce se intimpla, unde, cind si sub ce forma - pe de-o parte - si de a scoate la lumina si a face cunoscute, o data in plus, colectiile de o neasemuita valoare detinute de Biblioteca Congresului.

Formula editoriala a Buletinului este simpla : colectia se constituie dintr-o suita de numere tematice, alese din cele mai variate domenii. Fiecare numar poarta un titlu, sustinut de imaginea de pe prima coperta si de un amplu articol inclus in rubrica-editorial Cover Story. Temele sunt deopotriva ilustrate prin expozitiile care grupeaza documente extrase din colectiile Bibliotecii, strict legate de tema propusa. Putem afla astfel despre odiseea americanilor de origine africana si calvarul calatoriei spre lumea noua - prin intermediul articolul de fond si al expozitiei oferind documente selectate din colectiile sectiei “Africa si Orientul Mijlociu” ; despre lumea fascinanta a artei gravurii japoneze Ukiyo-e - capodopere extrase din colectia “Arta si literatura japoneza” ; despre cartile pentru copii incluse in colectiile Bibliotecii Congresului ; despre rolul religiei in fondarea “Republicii Americane”; despre imperiul care a fost Rusia candva ; despre personalitati stiintifice si artistice - Graham Bell, Edison, Sigmund Freud, George Gershwin, s.a. Putem deopotriva sa ne facem o idee despre cerintele impuse de canoanele frumusetii in America interbelica cat si despre primele scoli de arta fotografica, primele filme artistice, primele desene animate din America, etc.

In afara de rubrica-editorial Cover Story, Buletinul mai propune o singura rubrica permanenta, si anume News from the Center for the Book (Noutati de la Centrul pentru Carte). Infiintat in 1977, ca sectie distincta a Bibliotecii Congresului, Centrul pentru Carte are misiunea de a contribui prin toate metodele si mijloacele care-i stau la dispozitie, la promovarea cartii si lecturii in cadrul societatii americane. La ora actuala are filiale in 42 state americane si in Districtul Columbia, reteaua parteneriala pe care a initiat-o incluzand si alte 90 organizatii educationale si civice din intreaga tara. Interesul profund si autentic pentru promovarea cartii si lecturii pe plan national cat si politica aplicata in acest scop, mi se par impresionante. E suficient sa parcurgem rubrica permanenta de noutati ale Centrului pentru Carte pentru a aprecia, la adevarata lor valoare (si eficienta), eforturile depuse in aceasta directie. Intre aceleasi coordonate se inscriu si dezbaterile, colocviile si intrunirile organizate de Centru, sub genericul Books & Beyond (Cartile si dincolo de ele), pentru lansarea noilor aparitii editoriale, in special din domenii umaniste. Relatari despre aceste manifestari se gasesc, de asemenea, in paginile Buletinului.

Dincolo de cele doua rubrici permanente cu titlu consacrat, amintite deja, Buletinul Informativ include ocazional si sporadic, o noua rubrica - Celebrating Books (Sarbatorind cartile) care semnaleaza publicatiile realizate in cadrul Bibliotecii Congresului : noi bibliografii tematice, colectii de eseuri asupra unor mari personalitati istorice (Jefferson, Lincoln, Adams, etc.), cataloage cu noile titluri aflate sub tipar, etc.

Activitatea si experienta profesionala, de biblioteca, este reflectata in cadrul unor articole independente, care formeaza majoritatea materialelor incluse in fiecare numar in parte. Gasim lunar, asadar, o gama extrem de variata de informatii in legatura cu noile realizari, planuri, proiecte, colaborari ale profesionistilor informarii din Biblioteca Congresului. Relatarile nu intra in substanta problemelor dezbatute, nu isi propun sa rezolve probleme si sa ofere solutii. Ele fixeaza doar reperele generale ale temei, informeaza, astfel incat, afland despre activitatea/evenimentul/proiectul respectiv, oricine este interesat sa poata recurge la sursa pentru informatii suplimentare.

Aflam din paginile Buletinului despre activitatea Departamentului de Catalogare Descriptiva, in calitatea lui de Secretar al programului international pentru catalogarea cooperativa ; despre momentul lansarii primului sistem integrat care sa conecteze departamentele, colectiile, sectiile Bibliotecii intre ele, si sa se poata pune la dispozitia publicului primul OPAC integral (dimensiunile extraordinare ale colectiilor Bibliotecii Congresului - 124 milioane de unitati - au facut practic imposibila realizarea pana acum a acestui deziderat). Aflam deopotriva, despre noul proiect pilot in colaborare cu OCLC pentru realizarea unui nou sistem care sa permita functionarea unui serviciu de referinte, fara limite de timp si spatiu - astfel incat sa se poata oferi raspuns la solicitarile venite oricand si de oriunde (acest proiect a depasit deja granitele tarii, incluzand si Canada, Hong Kong, Australia, Germania si Anglia). Pentru realizarea acestui proiect, Biblioteca Congresului a finantat o cercetare stiintifica cu privire la activitatea bibliotecarilor de referinte in era digitala, iar rezultatele, impreuna cu metodologia cercetarii si cu mijloacele utilizate, sunt de asemenea, prezentate in paginile Buletinului.

Alte teme care ne-ar putea suscita interesul : efectele tehnologiei digitale asupra documentelor legale (juridice), viitorul Copyright-ului intr-o lume a retelelor electronice, noi metode de conservare a documentelor electronice, realizarea, in cadrul Serviciului Bibliotecii Nationale pentru Nevazatori si Persoanele cu Handicap, a asa numitelor “carti vorbite” (talking books), clasificarea pe Web, bugetul anual alocat Bibliotecii de catre Congresul American si executia bugetara, finantarile din surse suplimentare, etc., avand toate ca “personaj principal” Biblioteca Congresului si departamentele sale.

Tema care se reia in fiecare numar al Buletinului, ca marturie a importantei ei majore, este proiectul American Memory, initiat cu scopul de a realiza The National Digital Library. Este un proiect deja bine cunoscut, conceput si lansat la inceputul anilor ’90, care-si propune includerea sub forma de documente digitale multimedia a tuturor colectiilor istorice aflate in bibliotecile, arhivele, colectiile particulare ale Americii si referitoare la istoria Americii. De aici si invocarea memoriei natiunii americane in denumirea adoptata pentru acest grandios proiect. In acest context, este interesant de aflat ca 75 % din finantarea lui este asigurata din surse private, prin donatii si sponsorizari. Intreaga activitate de fund-raising (colectare de fonduri) in acest scop este coordonata de James Madison Council - un organism initiat in 1990 care raporteaza, public si periodic, cu privire la rezultatele (si sumele) obtinute. Firme ca Microsoft, Shell Oil, Metromedia, fundatii ca The Packard Foundation, The Mellon Foundation, institutii ca The Recording Academia, numeroase persoane particulare interesate de acest proiect au donat sume importante pentru demararea si buna desfasurare a proiectului. Editorii Buletinului informativ isi fac o datorie de onoare din a mentiona, pe masura ce se primesc donatiile, numele persoanelor, a firmelor, etc., si de a le multumi.

Buletinul relateaza in fiecare numar despre noile colectii de documente istorice digitalizate in cadrul American Memory, astfel incat sa existe in permanenta un reper la zi, cu privire la stadiul la care s-a ajuns, cat si pentru a semnala pentru cei interesati posibilitatea de a le accesa la adresa Web a Bibliotecii - http://www.loc.gov. Astfel, in ultima perioada au fost incluse in American Memory si se pot consulta pe site-ul Bibliotecii Congresului, colectii de fotografii, corespondenta, diverse scrieri, agende si alte documente personale, insotite de o bibliografie a lucrarilor de si despre L. Bernstein, Al. G. Bell, S. Morse, J. Edison, A. Lincoln, H. N. Taft, s.a. S-au digitalizat primele filme de desene animate, documente despre personalitati istorice, artistice, culturale, politice ale Americii, despre Razboiul de Secesiune, etc., etc., toate acestea fiind tratate pe larg in paginile Buletinului.

Tot ce am mentionat pana acum reprezinta doar o infima parte din bogatia informatiilor pe care le ofera Buletinul Bibliotecii Congresului, la fiecare aparitie lunara a sa. Se mai pot afla date cu privire la noile achizitii facute in beneficiul Bibliotecii (in special documente speciale, rare si deosebit de valoroase), la diferitele studii si cercetari de genealogie efectuate pe baza colectiilor de documente legale ale Bibliotecii, relatari de la diversele congrese, ateliere de discutii, simpozioane de specialitate (ALA, IFLA, etc.), manifestari culturale si artistice (deosebit de interesante: concerte, spectacole, recitaluri literare, etc.), momente aniversare si comemorative, si multe, multe altele.

Concluzia celor de mai sus ar fi : merita sa ne rezervam, periodic, cateva minute pentru a ne bucura de frumusetea rezultatelor care se pot obtine atunci cand eforturile de a asigura publicului accesul la informare se sprijina pe entuziasmul si dedicatia bibliotecarilor si cand resursele sunt pe masura.









Serviciul de informare al B.C.U.


                                                                      Daniela Todor   sef serviciu Documentare
                                                                      Angela Marcu   bibliotecar Sala de Referinte
                                                                      Liana Branzas   bibliotecar Sala Multimedia

Scopul proiectului

Propunerile noastre au in vedere concentrarea serviciilor de acelasi tip sau conexe pentru a eficientiza accesul utilizatorului la informatie. Pornind de la evaluarea tipului de informatie furnizat de cele doua Sali, am ajuns la concluzia ca ele pot oferi servicii de mai buna calitate daca se afla în stricta proximitate si îsi completeaza reciproc functionalitatea. De asemenea, prin prezentul proiect dorim sa configuram un punct unic de informare bibliografica, pe suport traditional sau electronic.

Descrierea proiectului

1.Functiile serviciului de informare Functia de asistare a utilizatorilorsi sprijinirea lor în efectuarea celei mai bune selectii informationale se asigura, în principal, prin urmatoarea structura de organizare a serviciului de informare:

a.”Pupitrul de referinte”, unde pot lucra si paraprofesionisti (studenti) care, prin informatii scurte, directioneaza utilizatorii spre bibliotecarul cu specialitatea corespunzatoare întrebarii avansate de utilizator. Varianta pe care o propunem pâna la realizarea unui astfel de punct absolut obligatoriu este stabilirea unui punct de informare în Sala Multimedia folosindu-se deocamdata personalul de care dispunem, urmând ca acesta sa se suplimenteze pe masura cresterii afluxului de cereri de informare.

b.”Serviciul de consultanta”, unde bibliotecari specializati ofera raspunsuri la întrebarile mai complexe. Este vorba despre 3 puncte de informare: Sala Multimedia, unde se asigura asistenta în cautarea informatiilor folosind resursele electronice, Sala de Referinte, cu resursele de informare traditionale, tiparite, si serviciul de informare la distanta si  Biroul Documentare pentru bibliografii la cerere si cercetari bibliografice de profunzime.

Functia de dezvoltare a rolului bibliotecii ca institutie educationala se realizeaza prin cursurile de formare a utilizatorilor, prin cursuri organizate pentru studentii de la biblioteconomie si prin prezentarea serviciului pentru grupuri organizate de vizitatori.

Promovarea serviciilor si produselor se face local, prin afise si pliante orientative, prin recomandari verbale de orientare si selectare a informatiei, si prin intermediul serviciului de marketing, cu care acest serviciu va colabora.

Justificarea existentei bibliotecii prin demonstrarea valorii ei informationale este consecinta unui serviciu de informare modern si performant, care isi face cunoscuta oferta si vine în întâmpinarea nevoilor de informare ale utilizatorilor.

2.Organizarea serviciului de informare

Pentru a realiza functiile acestui punct de informare bibliografica, propunem mutarea Salii de Referinte în locul Salii Cercetatori.

Argumente:
Mod de realizare

Variante:
  1. Pentru a nu schimba locatia dulapurilor cu harti care apartin Colectiilor speciale, s-ar putea restrânge pe o jumatate de sala amplasarea Salii de Referinte, cu reducerea publicatiilor printr-o atenta evaluare a utilizarii lor, pastrarea doar a celor de mare utilitate, şi împrospatarea colectiei. Accesul pentru acest punct de consultanta se va face exclusiv prin Sala Multimedia actuala.
  2. Transferul colectiei de harti în depozit, cu un mobilier adecvat, cel actual fiind prea înalt.

Concluzii

Prin crearea acestui punct de informare bibliografica se vor concentra si polariza dar NU exclude doua categorii distincte de informare: primara, punctuala, directa si orientativa care se realizeaza prin pupitrul de referinte (“reference desk”) si care va fi punctul de primire în biblioteca a utilizatorului si acest serviciu de consultanta care are în vedere acordarea informatiilor mai complexe, de cercetare bibliografica sau informatii de profunzime. Consideram benefica aceasta schimbare, care, fara investitii materiale semnificative, va îmbunatati atât imaginea cât si functionalitatea bibliotecii noastre.