Biblioteca de Litere - Sectia Catedra de Maghiara

Bibliotecari: 

Rácz Emese
Doczy Ors

Descriere filiala: 

Biblioteca Catedrei de Maghiară și-a schimbat denumirea în BIBLIOTECA DE HUNGAROLOGIE.

Biblioteca se află la etajul I, în corpul A al clădirii Facultăţii de Litere, deservind catedrele de Limba maghiară şi lingvistică generală, Literatură maghiară şi Etnografie şi antropologie maghiară, începând cu 1990.

Istoricul evoluţiei fondului acestei secţii a bibliotecii de Litere a fost influenţat de transformările administrative şi juridice ale catedrelor cu predare în limba maghiară.

Primul registru de inventar al bibliotecii conţine titlurile publicaţiilor achiziţionate în intervalul 1902+1912.

Majoritatea publicaţiilor acestei biblioteci provin din donaţii făcute de diferite cadre didactice şi personalităţi, dar şi din cumpărarea unor publicaţii din biblioteci particulare.

Astfel, în anul 1941 au fost achiziţionate colecţiile private ale lui Elemér Császár şi Gyula Baross, ambii critici literari maghiari de renume, fondul de carte al bibliotecii îmbogăţindu-se cu un număr de 8.308 volume, totalizând la sfârşitul anului 1941 un număr de 12.000 de volume. În prezent acest fond constituie fondul vechi al bibliotecii.

La fel, o parte a fondului de carte al Cercului Civic Maghiar din Sibiu, desfiinţat în anul 1944, se regăseşte în această bibliotecă şi la secţia Română-Maghiară.

Fonduri:

  • Cărţi: 14 812 volume
  • Periodice: 175 titluri
  • Fond vechi: 12 000 volume
  • Fond Szabó Zoltán: 900 volume cărţi şi 25 titluri periodice
  • Fond Gyimesi Eva: 590 volume cărţi

< înapoi la pagina principală a Bibliotecii de Litere