Címlap Hírek Áriák, verbunkosok és ceremoniális művek egyvelege. A kolozsvári Akadémiai Könyvtár kottagyűjteményének feldolgozása

Belépés
Áriák, verbunkosok és ceremoniális művek egyvelege. A kolozsvári Akadémiai Könyvtár kottagyűjteményének feldolgozása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Drd. Sófalvi Emese   
Az Akadémiai Könyvtár kolozsvári fiókja a számos értékes könyvritkaság és kézirat mellett zeneműveknek is gazdája. Az intézményben őrzött egyházi (református és unitárius) gyűjtemények eddig katalogizált szerény zenei
Emese
tételeihez mérten egy hatalmas, mintegy 5000 ívnyi kéziratos kottaanyag feldolgozása kezdődött el 2015 nyarán. Az Akadémiai Könyvtár munkatársai, Dr. Bogdan Crăciun (a különgyűjtemények felelőse)és Másody Ildikó könyvtáros, valamint  Sófalvi Emese muzikológus a gyűjtemény annotálásakor a fizikai rendszerezést és egy belső katalógus készítését határozta el. A zenei szakreferens munkáját a Klebelsberg Kunó-ösztöndíj segítette 2016. május 9–július 8. között.
A korábbi, ún. zenei csomagokba való felosztás nem bizonyult funkcionálisnak, a könnyebb kezelhetőség, és a dokumentumértékű másolatok védelme érdekében szükségessé vált a zenei anyag teljes újrarendezése. A feldolgozás, azonosítás, helyesbítés során az eredetileg 17 kottacsomagban, mintegy 30 tételben megjelenített címek száma elérte a 150-et. 

A zenei gyűjtemény kezelésekor a legizgalmasabb fázisnak a művek és szerzőik azonosítása bizonyult. A gyakran címlap nélkül, vagy idegen, esetleg helytelenül fordított címmel megjelenített zeneművek esetében a letét jellege, a szereplők neve, a librettó vagy dalszöveg, néhol pedig az utólagos bejegyzések vezették nyomra az elszánt könyvtárost.

A posessori jegyek (pecsétek, tulajdonos/másoló/előadó neve), a datálások és a szöveges inskripciók a gyűjtemény eredetét illetően is információkkal szolgáltak. A kottamásolatok nagy része a XIX. század első első felének zenés-színházi életéhez (a kolozsvári Nemzeti Színház és a helyi Muzsikai Egyesület produkciói), valamint a Református Kollégiumban folyó oktatási és ceremoniális tevékenységekhez kapcsolható. A későbbi, XIX. század végi-XX. század eleji, litografált dokumentumok (mintegy 10 tétel) is egyértelműen a Kollégiumhoz kötődnek.
A gyűjteményben vokális és vokál-szimfonikus művek: áriák, opera-részletek, teljes operák, librettó-fordítások, melodrámák, oratórium-töredékek, valamint a zenés színpadhoz kapcsolható indulók, táncok, népies műdal-csokrok és felvonások közti zene találhatók meg legnagyobb arányban. Az egyházi és világi reprezentációs alkalmak (temetés, megemlékezés, névnapi vagy újévi köszöntők) zenés dokumentumai mellett pedagógiai művek (ének- és orgonaiskola, zeneelméleti alapismeretek), valamint egy különleges, a dallamok mellett a koreográfiákat is rögzítő táncmesteri könyvecske is fellelhető.

A kéziratos kották legkorábbra datálható példányát, egy fúvósegyüttesre készített átiratot 1816-ban másolták, a gyűjtemény törzsrésze az 1848-ig tartó periódushoz köthető. Kéziratos zeneműként szerepelnek, valójában azonban másolatokkal, a helyi erőkhöz alkalmazott átiratokkal számolhatunk, csak néhány tétel esetében (Ruzitska Gyögy Kolozsváron működő zeneszerző művei) számíthatunk manu propria-ra. A klasszikus remekművek (Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart alkotásai) mellett a XIX. század első felének német és magyar nyelvterületen divatos operaszerzői (Daniel Auber, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Carl Maria von Weber, Peter Winter), és hazai szerzők (Erkel Ferenc, Egressy Béni, Szerdahelyi József, Ruzitska József és György) is képviselik a Kolozsváron két évszázada virágzó zenei kultúrát. A további kutatás feladata a dokumentumegyüttes összefüggő, és egyes tételeit célzó vizsgálata.

Az Akadémiai Könyvtár kéziratos zeneművei a linken szerző, cím, vagy a partituri vagy manuscris muzical keresőszavakkal is megjeleníthetők. Az on-line katalógus frissítése, javítása folyamatos, a korszak zeneirodalma iránt érdeklődők, a kolozsvári zenés színpad, a magyar nyelvű operajátszás recepciós áramlatait, az erdélyi zenepedagógia emlékeit kutatók számára pedig végre elérhetők, kézbe is vehetők az egyes tételek a könyvtár Különgyűjteményeinek olvasótermében.

Drd. Sófalvi Emese

 
XHTML and CSS. | Kepri Portal