Címlap

Belépés
Biblos levelezőlista PDF Nyomtatás E-mail

EmailKedves kollégák!

Ha valaki nem ismerné a romániai könyvtárosok levelezőlistáját, annak érdemes ellátogatnia az alábbi linkre:

http://apollo.bcu-iasi.ro/mailman/listinfo/biblos

Bármikor lehet olvasni az archívumot, illetve fel lehet iratkozni, hogy emailen is megkapjuk a legújabb üzeneteket.

 
PDF Nyomtatás E-mail

OGYK

„Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése”

A fenti címmel hirdetett meg az Országgyűlés elnöke 2011 elején pályázatot fiatal könyvtárosok számára.

"A program célja Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása. A résztvevőknek az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött egy hónap során lehetőségük nyílik a könyvtár állományának, szolgáltatásainak, működésének megismerésére; saját szakmai tevékenységük bemutatására; kapcsolatépítésre; közös szakmai együttműködési projektek kidolgozására, illetve azokban való részvételre, az Országgyűlés munkájába való betekintésre."

Erdélyből négyen vettünk részt: Kiss Szende Enikő, George Baritiu Megyei Könyvtár,  Magyar Kulturális Központ, Brassó; Majoros Enikő, nagyváradi "Gheorghe Șincai" Megyei Könyvtár; Selyem Annamária, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem könyvtára; Bodnár Róbert, Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár.

A következőkben elérhetővé teszünk egy-egy rövid beszámolót a Budapesten eltöltött egy hónapról:

Bővebben...
 
Az Erdélyi Digitális Adattár (EDA) avatása PDF Nyomtatás E-mail

alt

Az Erdélyi Digitális Adattárat (EDA) az EME azzal a céllal hozza létre, hogy archiváló és szolgáltató intézményként gyűjteményeket alakítson ki és gondozzon, valamint szolgáltatásokat fejlesszen és üzemeltessen az oktatás és a kutatás elősegítésére.

Az Erdélyi Digitális Adattár gondolata a 2005. februárjában aláírt EME–OSZK együttműködés tervezetéhez vezethető vissza. A fejlesztés több éves munkát vett igénybe, hiszen a keretrendszer kiépítése, s főleg az adatok (folyamatos) digitalizálása időigényes munka. 
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület – hagyományához híven – kiemelt figyelmet fordít(/ott) a gyűjteményében lévő örökség megőrzésére és gyarapítására, tudományos feldolgozására és publikálására. Az információs társadalom követelményeit szem előtt tartva, az EME az EDA révén igyekszik a világhálón elérhetővé tenni a tudósok hagyatékából, levéltári anyagokból, kéziratokból, könyvekből és fotókból álló gyűjteményének jelentős részét. 
Az Erdélyi Digitális Adattáron keresztül az erdélyi tudományos munkákat széles körben ismertetni és terjeszteni lehet, illetve az EME kiadványai is könnyebben elérhetők, tanulmányozhatók. 
Az EDA hosszútávú fejlesztéseként lehetőség nyílik az EME elkobzott gyűjteményeinek feltárására is, mely az erdélyi magyarság egyik legfontosabb kulturális öröksége; mielőbbi feldolgozása és közzététele legalább annyira fontos, mint a tulajdonjog tisztázása. 
Az adattárban helyet kaphatnak az EME Kutatóintézetében folyó kutatási programok által gyűjtött (forrás)anyagok, illetve a kutatások eredményei is: tanulmányok, publikációk. A szöveg-, kép- és audiovizuális anyagok megőrzése, az interneten való elérhetősége, a dokumentumok teljes szövegű kereshetősége, az adatok letölthetősége további kutatásokat s az oktatást egyértelműen, s nagymértékben segítheti. 

Az Erdélyi Digitális Adattár avatása június 10-én 10 órakor kezdődik  az EME székházában (Kolozsvárt, Rhédey-ház, Jókai/Napoca utca 2. szám).

 
12 tonna könyv érkezett Gyergyószentmiklósra PDF Nyomtatás E-mail

12 tonna antikvár könyvet kapott adományba az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a szegedi Antik Áruház kft. részéről. A hatalmas szállítmány a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár udvarán található. A könyveket elsősorban a Gyergyó vidéki városi, községi, iskolai, egyházi vagy civil szervezetek által működtetett könyvtárak részére ajánlja fel az EMNT, de a távolabbi vidékeken működő intézmények és szervezetek könyvtárai is részesei lehetnek az adománynak. Hasonló akciót a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár bonyolított le az elmúlt év decemberében, akkor is 12 tonna könyv került kiosztásra.
Az adományozási folyamat lebonyolítója a Gyergyószéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia Központja. Társszervező a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár. Eddigi támogatók a Marc Zsuzsanna Orvosklub, az Egyesület a Könyvtárakért és Levéltárakért, a Ben-Com-Mixt Kft., a Transport Csata Levente, valamint a Gyergyószentmiklósi Csendőrség (amely sátort biztosít a szállítmány fölé). Eddig két könyvtár (egyikük természetesen a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár) és egy civil szervezet számára válogattak könyveket, további négy könyvtár jelentkezett be erre a hétre, de a szervezők várják az újabb érdeklődőket is.
További információ igényelhető a Gyergyószéki EMNT Demokrácia Központjában, a 0266–361–970-es telefonszámon (kapcsolattartó: Bákai Magdolna).

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 5

Szavazások

Milyennek tartja az RMKE portál ötletét?
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 32 vendég böngészi
XHTML and CSS. | Kepri Portal