Omul şi natura

Expoziţie individuală de fotografie - Ferenc Fazakas

În perioada 17 februarie - 5 martie 2012, Galleria Laterallia din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" a găzduit o expoziţie de fotografie care a reunit lucrări ale domnului Ferenc Fazakas. Denumită sugestiv "Obiceiuri şi porturi populare din Transilvania", expoziţia a fost organizată de Fotoclubul Asociaţiei Carpatine Ardelene şi a fost dedicată comemorării a 200 de ani de la naşterea fotografului Carol Popp de Szathmari.

Expoziţia a fost vernisată de Dr. György Farkas. În cele ce urmează, redăm câteva fragmente din discursul inaugural:

"Iată-ne la un eveniment fotografic dăruit nouă de către Ferenc Fazakas. În această zi hibernală când suntem tentaţi de a nu părăsi căminul călduros şi confortabil, dumnealui ne invită la un moment de contemplare, la savurarea frumosului existent în opera Demiurghului. Vă mărturisesc că pe d-l Ferenc Fazakas îl cunosc încă din perioada de glorie a Fotoclubului "Napoca", unde era unul dintre membrii activi. Aş putea spune un "apucat" triplu în sensul cel mai nobil al cuvântului.

Pro primo este un "apucat" al naturii, al dragostei şi al protecţiei mediului în care ne este dat să trăim. Pro secundo, este un "apucat" al fotografiei, al imortalizării frumosului. Pro tertio, este un "apucat" al familiei, al relaţiilor bune cu prietenii.

În fotografiile sale, dumnealui ne deschide o fereastră către frumuseţile detaliilor naturii, către frumuseţile peisajelor apropiate sau îndepărtate geografic. În acelaşi timp, dă dovadă de un umor aparte, când ne prezintă cu o complicitate zâmbitoare, fină, anumite situaţii sau locuri. Trebuie să fim foarte atenţi şi la detalii, ca să putem savura din plin acel dialog spiritual pe care ni-l propune.

Fotografiile lui sunt aranjate în pagină în aşa manieră, încât să lase spaţiu emoţional şi mână liberă de a imagina continuarea acţiunii sau a spaţiului şi dincolo de marginea fotografiei. Această libertate ne face părtaşi, din punct de vedere componistic, la extinderea imaginară a spaţiului reprezentat. Cu alte cuvinte, nu ne îngrădeşte strict, ci ne îndeamnă la gândire liberă.

Prezenta expoziţie este, în acelaşi timp, şi o mărturie a bucuriei vieţii.

Paleta coloristică a fotografiilor este reţinută, mai aproape de nuanţele pastelate. Nu foloseşte culori ţipătoare, lucru des utilizat de unele medii care vor să domine, vor cu orice preţ să ne atragă şi să ne şocheze. D-l Ferenc Fazakas este foarte obiectiv, sincer şi consecvent. Nu are nevoie de mijloace ieftine pentru a ne convinge. Seninătatea lui este molipsitoare şi generatoare de voie bună."