Ultimul canibal
Expoziţie fotografică de Hanna Bota

(18 octombrie - 2 noiembrie)

Cu ocazia lansării volumului Ultimul canibal de Hanna Bota (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2011), în spaţiul expoziţional de la parterul clădirii centrale a Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" a fost amenajată o expoziţie de fotografie, alcătuită din instantaneele surprinse de scriitoare în timpul călătoriei sale în Arhipelagul Vanuatu.

Fotografiile prezintă aspecte din viaţa băştinaşilor din Arhipelagul Vanuatu, unde Hanna Bota a petrecut o lună în calitate de antropolog, trăind alături de nepoţii canibalilor, în colibe din bambus şi frunze. în tot acest timp, s-a hrănit cu bucatele lor fruste, a aplaudat cîntecele şi dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, şi a legat prietenii pe viaţă. I-au fost dezvăluite rituri şi practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur şi simplu, poveşti de viaţă...

Printre exponate putem admira scene din viaţa triburilor kiai (cântecul de noapte, ritualuri), kargo (dansuri de închinare, dansul fertilităţii) şi akei, precum şi câteva obiecte de cult: fuste niuh, traiste din banian, obiecte-tabu.


Ceremonie canibalică - insula Tanna
Dans închinare în cultul cargo - insula Tanna
Dansul fertilităţii - femei în fuste niuh - insula Tanna
Înserare pe muntele Patunmailu Santo
Meditaţie (Yeni şeful satului Ykunala)