English    Deutsch    Magyar

Dezmirul tradiţionalul şi nou în fotografii - Expoziţie de fotografie
înapoi la expoziţii

În perioada 10-29 martie 2010, Galleria Laterallia a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia Dezmirul tradiţional şi nou în fotografii.

Expoziţia este structurată pe două părţi, prima parte cuprinzând fotografii care conturează o imagine a satului tradiţional Dezmir, fotografii realizate în cadrul unui proiect al Asociaţiei pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale - ASDR Dezmir.

Fotografiile vechi (înainte de cooperativizare) au fost adunate din sat, de la familii din diferite generaţii, dar şi de la „fii ai satului” care nu mai locuiesc la Dezmir, încercându-se o sensibilizare a sătenilor, mai ales a celor tineri, în legătură cu importanţa păstrării, conservării şi conservării fotografiilor vechi, care reflectă lumea satului tradiţional: cu oamenii vremii, cu costumele, evenimentele şi muncile specifice satului.

Mai mult despre fotografia în satul Dezmir puteţi citi aici.

Cu sprijinul Organizaţiei World Vision Internaţional Cluj, fotografiile strânse de la săteni au fost editate în volumul cu titlul Dezmirul tradiţional în fotografii. Mai mult

Vă invităm să aruncaţi o privire şi asupra unei selecţii de fotografii reprezentative pentru Dezmirul tradiţional.

Cubleşan Ştefan - 1918
La batoză - 1930
Şcolari - 1925
Gara Apahida - 1926

A doua parte a expoziţiei prezintă imagini recente din viaţa satului Dezmir, realizate cu ocazia unor evenimente speciale din viaţa comunităţii: evenimente legate de obiceiuri populare precum şezătoarea, vopsitul ouălor de Paşti sau Viflaim. Fotografiile oferă o imagine asupra eforturilor de reînvierea tradiţiilor specifice zonelor rurale, şi de punere în evidenţă a frumuseţilor şi valorilor satelor din aceste zone, care sunt obiectivele principale ale dezmirenilor în găsirea şi fixarea „rădăcinilor”.

Vă invităm să aruncaţi o privire şi asupra unei selecţii de fotografii reprezentative pentru obiceiurile populare din Dezmirul modern.

La Târgul Agraria - 2005
Concurs de Port - 2009
La Târgul de Vară - 2009
La Târgul de Toamnă - 2009


CONTACT:

   Adresa:
     Str. Clinicilor nr. 2
     Cluj-Napoca
     cod 400006, România
   Telefon:
     40-264-597092
   Fax:
     40-264-597633
   E-mail:
     webmaster@bcucluj.ro  
powered by FreeFind
Toate drepturile rezervate