English    Deutsch    Magyar

"Centrul vechi (Piaţa Centrală, Piaţa Muzeului şi zona universităţii)"
înapoi la expoziţii

"Un ev mediu perpetuat până astăzi": bastionul Bethlen şi alături, zidul de incintă medieval cu metereze (loc ideal pentru un muzeu de istorie a oraşului)


Prima biserică barocă din Transilvania (1718-1724), şi, lângă ea, columna construită în 1744 de Anton Schuchbauer, în amintirea marii epidemii de ciumă care a pustiit oraşul.


Clădirea şcolii piariste (construită în 1579), ridicată în 1817-1821, în stil empire, pe str. Kogălniceanu.


Primul edificiu teatral în limba maghiară, deschis cu piesa Bánk Bán de Katona József. Demolat în deceniul 4 al secolului XX, în locul său a fost ridicat în 1937 Colegiul Academic în stil Bauhaus.


Biserica fără turn iniţiată de regele Matia I. Un fronton de mari proporţii, în formă de A. Alături, neschimbat până astăzi, vechiul colegiu reformat.


Biserica Sfântul Mihail, înconjurată (încă) de vechiile construcţii. Abia după demolarea lor va fi ridicată în partea de sud a pieţei centrale monumentul regelui Matia Corvinul.


Biserica-navă ridicată în centrul oraşului în secolul al XIV-lea. Portalul baroc fu strămutat în faţa bisericii Sf. Petru din capătul de răsărit încă înainte de inaugurarea monumentului lui Fadrusz.În centrul vechi fusese cândva o mare piaţă comercială.


În răsăritul pieţei centrale fuseseră încă, pe vremea vechilor fotografii: clădirea şcolii romano-catolice, o farmacie, o mercerie, nişte ateliere de tinichigerie şi ale unor pălărieri, o tutungerie, o cafenea, o cârciumă, o casă de amanet. Apa necesară era dată de fântâni înzestrate cu pompe.


Monumentul întruchipează credinţa faţă de dinastia domnitoare, mai vedem şi ofiţeri austrieci.


Monumentul regelui Matia I. Corvinul această operă a lui Fadrusz ce împlineşte armonia pieţei centrale, este orientat spre sud.


Obeliscul, Statua, cum îl numeau orăşenii, prim monument laic al oraşului, aflat pe atunci în colţul sud-estic al pieţei centrale, a fost închinat vizitei din 1817 a împăratului Francisc I. şi a soţiei sale Carolina.


În sudul pieţei centrale se aflau: farmacia Hintz, o boltă pentru vânzarea cafelei şi a cozonacului, o măcelărie, fiecare având firma sa proprie.


Piaţa Carolina din Cetate (în prezent, piaţa Muzeului), prim centru orăşenesc. Biserica franciscană, alături mănăstirea franciscană (acum, Liceul de Muzică)CONTACT:

   Adresa:
     Str. Clinicilor nr. 2
     Cluj-Napoca
     cod 400006, România
   Telefon:
     40-264-597092
   Fax:
     40-264-597633
   E-mail:
     webmaster@bcucluj.ro  
powered by FreeFind
Toate drepturile rezervate