ISSN 1584-1995   
Nr. 22 - aprilie 2015   
   BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Număr curent | Arhiva | Pagina BCU |
RUBRICI
ANCHETĂ
INFORMARE PROFESIONALĂ
RECOMANDARE DE CARTE
COLECTIV REDACŢIE
EDITOR COORDONATOR:
- Florina Ilis
REDACTORI:
- Katalin Luffy
- Victoria Albulesc

MEMBRI FONDATORI:
- Adriana Szekely
- Liana Grigore

WEBMASTER
- Liana Grigore

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Dacă doriţi să fiţi anunţaţi prin e-mail la apariţia noilor numere ale revistei, aveţi posibilitatea de a vă înscrie aici.


CĂUTARE ÎN ARHIVĂ

 
powered by FreeFind
INFORMARE PROFESIONALĂ

ELSEVIER CONNECT
ELSEVIER SUPPORTING THE ROMANIAN SCIENTIFIC COMMUNITY

Articol de Raluca TRIFU
Biroul de Resurse Umane şi Marketing

Creşterea vizibilităţii comunităţilor de cercetători din România reprezintă o preocupare constantă a managementului din universităţi şi din instituţiile de cercetare şi dezvoltare, o direcţie inclusă de altfel în Planul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare. Promovarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice în reviste de prestigiu cu circulaţie internaţională constitutie o ingerinţă ştiinţifică şi academică actuală. De la deziderat la concret este însă un drum care ar trebui trasat, concretizat şi consolidat. În acest sens pentru a se veni în spijinul cercetătorilor, doctoranzilor şi cadrelor didactice care doresc să publice în reviste academice peer review aflate sub egida unor prestigioase edituri, periodic, în cadrul proiectului Anelis Plus se realizează sesiuni de prezentare atât a bazelor de date internaţionale cât şi a ofertei editoriale.

Elsevier Connect - Elsevier Supporting the Romanian Scientific Community, desfăşurat la Cluj Napoca în 26 Martie 2015 şi găzduit de Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" este un astfel de eveniment. Adresabilitatea sa o constitutie comunitatea academică, atât cercetători, doctoranzi şi cadre didactice cât şi bibliotecari interesaţi de facilitarea accesului la resurse de informare şi documentare ştiinţifice actuale. Prezentările realizate au vizat pe de o parte familiarizarea cu resursele de informare pe care Elsevier le pune la dispoziţie, iar pe de altă parte s-au concretizat în indicaţii valoroase privind modalităţile de management a informaţiei ştiinţifice şi indicaţii pentru publicare. Din titlurile prezentărilor reţinem: Current trends in publishing industry şi Tips & trick on how to write successful paper susţinute de Lucie Vavříková, Customer Consultant & Marketer, Elsevier; Research management at your fingertips şi The most effective use of ScienceDirect and Mendeley prezentate de Cristina Huidiu, Elsevier trainer Romania, respectiv Research management and the daily tasks of researchers - from Scopus to bibliometrics a domnului Cătălin Teoharie, Country Manager Central Eastern Europe - South, Elsevier.

La sesiunea de informare Elsevier au participat un număr de aproximativ 30 de bibliotecari din BCU Cluj alături de un public mai restrîns format din cadre didactice şi doctoranzi de la universităţile clujene. Discuţiile s-au grupat în jurul prezentării softului de management al referinţelor Mendeley, subliniindu-i-se eficienţa în procesul de documentare ştiinţifică, şi în jurul calculării metricilor pentru articolele ştiinţifice publicate în Scopus. How do you market library information resources and information literacy? a fost de altfel altă tematică de discuţii care a stârnit interesul. Evitarea plagiatului şi autoplagiatului au fost aduse în discuţie, ca de altfel şi noile modalităţi de urmărire a distribuirii unui articol publicat pe platformele Elsevier.

Pentru prezentările susţinute, organizatorii au oferit prin e-mail tuturor participanţilor link-uri de acces la acestea, iar participarea în calitate de audient a fost certificată prin diplomă.

În viitor se doreşte reorganizarea acestor tipuri de informări urmate de discuţii, ţintindu-se o participare mai largă din partea comunităţii academice ca grup ţintă şi beneficiar direct a acestor informări.








webmaster@bcucluj.ro