Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          Nr. 9 (2004)

CARTE,CULTURA,CIVILIZATIE
STAGII PROFESIONALE
REUNIUNI PROFESIONALE
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



REUNIUNI PROFESIONALE
IATUL 2003 : o provocare pentru profesionistii din biblioteci
Liliana Miclaus
bibliotecar - Schimb International, BCU Cluj


Anul trecut am avut onoarea de a participa la a 24-a Conferintă a Asociatiei Internationale a Bibliotecilor Tehnice Universitare (IATUL*), care s-a desfăsurat între 2-5 iunie la Ankara.

Alegerea pentru prima dată a Turciei, ca gazdă a manifestării, nu a fost întâmplătoare. Această tară detine în prezent o economie foarte prosperă ( locul 60 în lume), care se reflectă desigur si în nivelul de dezvoltare al bibliotecilor stiintifice. Trebuie amintit de asemenea, că pe meleagurile anatoliene se află vestigiile unor biblioteci celebre din antichitate cum sunt cele din Hattusha, Bergam (Pergamon), Biblioteca Celsius din Ephesos si Biblioteca Romana din Nysa.

Gazda primitoare a celor 160 de participanti proveniti din biblioteci ale unor institutii de învătământ superior si cercetare, de pe toate continentele, a fost Biblioteca Universitătii Tehnice "Middle East".

Tema conferintei "Biblioteci si educatie în mediul informational Network" a fost structurată pe cinci sectiuni reprezentative :

  1. Biblioteci, educatie si networking
  2. Biblioteci digitale
  3. Evaluarea bibliotecilor
  4. Managementul bibliotecilor si consortii
  5. Educatie si instruire în biblioteci,

reflectând tendintele din această sferă de activitate. Fiecare sectiune a oferit un cadru prielnic pentru prezentări si discutii privind noile dezvoltări, servicii, produse, ca si pentru schimbul de idei creatoare.

Pe parcursul celor 4 zile ale conferintei, vorbitorii au expus proiecte de succes din experienta proprie în domeniul cooperării în consortii, teze si disertatii electronice (AOI), învătare si cercetare - electronică si electronică interactivă, arhivare, biblioteci digitale (cărti, reviste, manuscrise etc.), personalizarea serviciilor de informare electronică, livrare de documente, proiecte de digitalizare pe domenii. Am apreciat ca deosebit de interesante materialele: There is Something About Electronic Resources care prezintă experienta Universitătii Toronto din Canada, Cooperative Digital Reference in Europe- Italia, Electronic Theses and Dissertations: The Promise and Problems of Library Repositories- University of Cincinnati-USA, The Information Gateway Vascoda, the Acces to scientific Information in Germany, METS: Implementing a Matadata Standard in the Digital Library-Oxford. Nu doresc, să intru în detalii deoarece materialele conferintei sunt accesibile online la adresa http://www.lib.metu.edu.tr/iatul03/ankara sau pe CD-ROM în fondul general al bibliotecii, iar cele în format pe hârtie se află la subsemnata si le ofer, cu plăcere, spre consultare tuturor celor interesati.

Se pune totusi întrebarea, cum se poate utiliza, în mod concret, experienta câstigată prin participarea la o astfel de manifestare? Personal mi s-a confirmat, că într-un cadru de colaborare mondială există o concurentă mare, dar benefică între biblioteci, mai ales în domeniul serviciilor oferite utilizatorilor. M-am bucurat, să constat din nou, că si biblioteca noastră are potentialul necesar unei dezvoltări dinamice. Înfiintarea consortiului bibliotecilor universitare din România este dovada cea mai recentă în acest sens. O nouă provocare însă ne bate la poartă: realizarea serverelor de documente: teze si disertatii electronice. Acest tip de proiecte sunt in derulare sau în curs de finalizare în majoritatea bibliotecilor din Europa de Vest si America, dar chiar si în Republica Moldova. Cred, ca ar fi cel mai potrivit moment, ca si in biblioteca noastra sa porneasca o astfel de initiativa, care sa cuprinda într-o primă etapă abstract-urile sau/si versiunile full-text ale disertatiilor si tezelor de doctorat sustinute în cadrul Universitătii "Babes-Bolyai".


*IATUL (International Association of Technological University Libraries) s-a constituit ca forum pentru schimbul de idei relevante între bibliotecarii din întreaga lume, în special a directorilor si managerilor, oferind oportunităti pentru dezvoltarea colaborării si rezolvarea problemelor comune.

Biblioteca din Bergam (Pergamon) Biblioteca Romana din Nysa
Biblioteca Celsius din Ephesos Biblioteca din Hattusha

Trimiteti comentarii la acest articol
Cititi comentarii la acest articol

sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate