ISSN 1584-1995   
Nr. 16   
   BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Număr curent | Arhiva | Opinii | Harta site | Pagina BCU |
RUBRICI
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE
INFORMARE PROFESIONALĂ
CARTE, CULTURĂ, CIVILIZAŢIE
DIVERSE
COLECTIV REDACŢIE
EDITOR COORDONATOR:
- Dr. Florina Ilis
MEMBRII FONDATORI:
- Adriana Szekely
- Liana Brânzaş Grigore


Coordonatori practică studenţi:
- Conf.dr. Valentin Orga
- Conf.dr. Ionuţ Costea

NUMĂRUL DIN MARTIE:
- Redactor şef: Eliza Man
- Redactor şef adj.:
   Stela Constantinescu
- Secretar: Mihaela Pop
WEBMASTER
Liana Brânzaş Grigore

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Dacă doriţi să fiţi anunţaţi prin e-mail la apariţia noilor numere ale revistei, aveţi posibilitatea de a vă înscrie aici.


CĂUTARE ÎN ARHIVĂ

 
powered by FreeFind
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE

SERVICIUL DE BIBLIOTECĂ MOBILĂ LA BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ "OCTAVIAN GOGA" CLUJ

Ioana Costin
(Masterand anul II)

Bibliotecile publice sunt prezente peste tot în lume, se regăsesc în diverse culturi şi societăţi şi se află în diverse etape de dezvoltare.

Biblioteca publică oferă acces spre cunoaştere, informaţie sau opere ale creaţiei prin intermediul unui şir de resurse şi servicii şi este în mod egal disponibilă tuturor membrilor comunităţii, indiferent de rasă, naţionalitate, vârstă, sex, confesiune, limbă, condiţie fizică, loc de muncă, nivel de studii etc.

Scopurile primordiale ale bibliotecii publice sunt furnizarea resurselor şi serviciilor în vederea satisfacerii necesităţilor de educaţie, informare, dezvoltare personală, inclusiv delectare şi recreere a indivizilor şi grupurilor sociale.

Un principiu fundamental, ce guvernează misiunea şi totodată activitatea bibliotecii publice contemporane, este asigurarea accesului în mod egal a tuturor cetăţenilor la informaţie culturală şi cunoaştere.

Având în vedere acest principiu, biblioteca trebuie să se menţină mereu în actualitate, să conceapă şi să dezvolte mereu servicii noi, capabile să satisfacă cerinţele şi nevoile utilizatorilor de toate categoriile, în mod egal.

Astfel ia naştere un nou serviciu, acela de bibliotecă mobilă, care suplineşte în totalitate funcţiile unei biblioteci, pentru acei utilizatori reali sau potenţiali, ce nu pot avea acces la resursele informaţionale din biblioteca tradiţională obişnuită.

Exemplele pot varia de la o societate la alta, însă există o multitudine de împrejurări când este cu mult mai eficientă furnizarea serviciilor dincolo de pereţii bibliotecii.

Serviciile de bibliotecă trebuie să fie accesibile din punct de vedere fizic tuturor membrilor comunităţii. Ele trebuie să fie adaptate în mod real la necesităţile comunităţilor din zonele urbane cât şi din cele rurale.

Pentru servirea informaţională a zonelor slab populate, sau pentru furnizarea serviciilor informaţionale şi de bibliotecă persoanelor incapabile să viziteze biblioteca datorită dizabilităţii fizice sau senzoriale, ori din cauza lipsei mijloacelor de transport, trebuie să se găsească modalităţi de a face materialele şi serviciile de bibliotecă, disponibile şi acestor persoane. Una dintre aceste modalităţi este transportul special, de exemplu serviciul de bibliotecă mobilă, biblio-bărci şi alte tipuri de transport.

Serviciile de bibliotecă mobilă sunt prezente astăzi în întreaga lume şi au menirea de a facilita accesul la informaţie şi de a atenua diferenţele culturale între diferitele zone, de exemplu zonele urbane şi zonele rurale.

În Chile, biblioteca publică, a elaborat o diversitate de servicii mobile, care utilizează ca mijloace de transport bibliobuse, nave, animale şi biciclete, chiar şi motociclete. Aceste servicii constau în distribuirea cărţilor pentru utilizatorii de toate vârstele din orice colţ al ţării. Bibliobusele cuprind în traseele lor şi casele de odihnă, spitalele şi penitenciarele.

În Zimbabwe o bibliotecă mobilă se deplasează săptămânal în 37 de şcoli primare, sporind astfel considerabil accesul la serviciile de bibliotecă.

Primele iniţiative de organizare a unor servicii de bibliotecă mobilă aparţin francezilor şi englezilor.

În preocuparea sa permanentă, de a oferi servicii noi şi de calitate, servicii de actualitate, în concordanţă cu cerinţele ce se impun în prezent, Bilioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj-Napoca a lansat în 19 octombrie 2007, în premieră pe ţară, proiectul Servciul de Bibliotecă Mobilă în judeţul Cluj.

Acest serviciu funcţioneză în cadrul Bibliotecii Judeţene, ca un serviciu de sine stătător, iar activităţile specifice lui, se desfăşoară cu ajutorul unui bibliobus.

Ne putem pune acum, în mod firesc, întrebările: ce este bibliobusul?, cum arată el?, cu ce este dotat?, care sunt caracteristicile sale?

Bibliobusul reprezintă mijlocul de transport ce reuneşte şi înlocuieşte în mod fidel funcţiile oricărei biblioteci tradiţionale. El este un autovehicul cu mii de cărţi şi diverse materiale şi documente de informare, care vine acasă la cititorii de prin sate şi le aduce cărţile de care aceştia au mare nevoie.

În zilele noastre, piaţa editorială a cărţii, este una foarte diversă şi vastă, preţul cărţilor este unul foarte ridicat, astfel încât mulţi dintre cititori nu-şi permit achiziţionarea cărţilor şi documentelor de informare necesare.

În acest caz aceştia apelează la serviciile bibliotecii, astfel că abia acum ne dăm seama de importanţa serviciilor de bibliotecă, în special a celor de bibliotecă mobilă.

Bibliobusul de la Cluj nu este un autovehicul oarecare, el este o adevărată bibliotecă susţinută de 4 roţi, respectând fidel dotarea bibliotecilor obişnuite: rafturi, bibliotecar, fişe pentru cititori, un calculator, imprimantă, conexiune internet, aer condiţionat etc.

Bibliobusul este un element fundamental în reţelele de bibliotecă, iar principalele sale caracteristici sunt mobilitatea, accesibilitatea şi proximitatea, adică apropierea faţă de utilizatori.

Serviciul de bibliotecă mobilă de la Cluj se naşte în urma unui proiect de cooperare între Consiliul Judeţean Cluj prin Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj şi Consiliul General Allier prin Mediateca Departamentală Allier din Franţa.

Acest serviciu a fost înfiinţat pentru a deservi întreaga populaţie din comunele judeţului Cluj, şi în timp şi populaţia din cartierele Grigorescu, Someşeni, Gară, Dâmbu Rotund, din municipiul Cluj-Napoca, cartiere în care nu există filiale ale bibliotecii judeţene.

Bibliobusul suplimentează şi îmbogăţeşte oferta de carte aflată în bibliotecile comunale ale judeţului Cluj, facilitează şi simplifică considerabil accesul la carte, lectură, informare, documentare şi cunoaştere a populaţiei din mediul rural.

Bibliobusul de la Cluj a pus pentru început la dispoziţia utilizatorilor săi un fond de 25.000 de documente. Acesta era format din cărţi cu caracter enciclopedic, cărţi pentru învăţarea limbii franceze şi a altor limbi de circulaţie internaţională, cărţi în limba franceză şi traduceri din limba franceză, acest fapt ilustrând interesul nostru pentru cultura şi civilizaţia franceză şi totodată dinamica francofoniei în România, documente audio-vizuale, documente electronice, filme, precum şi documente din diversele domenii ale cunoşterii.

Bibliobusul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" dispune de toate dotările pentru operaţiunile specifice de înscriere a utilizatorilor, împrumutul şi restituirea cărţilor desfăşurându-se în sistem automatizat.

Nici designul extern al bibliobusului nu a fost neglijat, fiind unul atrăgător, cu o inscripţie foarte frumoasă şi sugestivă: "Carte frumoasă ... la tine acasă".

În cadrul activităţii bibliotecii mobile de la Cluj, un aspect foarte important este menţinerea unor legături permanente şi strânse cu bibliotecile comunale din judeţul Cluj. Bibliotecarii responsabili de funcţionarea serviciului de bibliotecă mobilă, deţin informaţii despre datele de contact ale bibliotecilor comunale cu care colaborează, astfel încât să poată fi programate din timp traseele pe care va merge bibliobusul. De asemenea, la începutul colaborării se încheie o convenţie standard de parteneriat cu primăria fiecărei comune, care permite staţionarea bibliobusului într-un loc fix, conectarea bibliobusului la curent pentru a avea acces la laptop-ul din dotare şi implicit la internet şi marcarea staţiei pentru bibliobus. Pe 30 iunie 2008 bibliobusul a parcurs primul său drum de deplasare în comunele Gârbău şi Sânpaul, urmând apoi numeroase alte comune.

Traseul pe care urmează să îl parcurgă bibliobusul este planificat lunar, şi apoi este definitivat în colaborare cu bibliotecarii din bibliotecile vizate. Spre exemplu în luna martie au fost planificate următoarele comune: Mociu, Frata şi Cojocna (17 martie 2009); Bonţida şi Sic (18 martie 2009); Cămăraşu, Buza şi Sânmartin (19 martie 2009); Dăbâca, Corneşti şi Borşa (24 martie 2009); Tureni, Petreştii de Jos şi Sănduleşti (25 martie 2009); Căşeiu, Chiuieşti şi Mintiu-Gherlii (26 martie 2009); Aluniş, Iclod şi Fizeşu-Gherlii (31 martie 2009).

Aşa cum am subliniat şi anterior, aspectul cel mai important e legătura şi colaborarea strânsă cu bibliotecile comunale, cu bibliotecarii de acolo care ţin evidenţa împrumuturilor şi răspund de documentele împrumutate. Bibliotecarii solicită cărţile de care au nevoie cititorii, de multe ori există cereri şi cu 2 zile înainte de deplasarea bibliobusului în comuna respectivă.

Spre exemplu în comuna Frata s-a solicitat carte din domeniul criminalisticii, medicină legală şi psihologie.

Publicul adult solicită cărţi din diverse domenii ale ştiinţei cum ar fi: agricultură, zootehnie, grădinărit, cărţi de bucate, cărţi ce cuprind sfaturi practice pentru îngrijirea locuinţei, geografie, istorie, literatură tematică: cărţi de dragoste, poliţiste, de aventură şi SF.

         


Resursele electronice sunt tot mai prezente în viaţa noastră cotidiană, astfel se pot observa din ce în ce mai mult preferinţele copiilor pentru documentele pe suport electronic. Aceştia au împrumutat numeroase resurse electronice precum: ,"Atlasul corpului uman-sistemul imunitar", ,"Beijing şi Shanghai" - film documentar, ,"Barbie şi al ei Pegasus magic"- desene animate, ,"Braşov"-film documentar, ,"Cei trei purceluşi"-desene animate, ,"Piraţii din Caraibe"-film artistic, ,"Popa Tanda" de Ioan Slavici-carte sonoră etc.

Documentele împrumutate rămân în fiecare comună 2-3 luni după care Bibliobusul revine cu altele noi şi le preia pe cele lăsate anterior, făcând în acest fel să circule cărţile şi materiale de informare şi documentare.

Serviciul de bibliotecă mobilă permite dezvoltarea actului de lectură, informare şi cercetare, fiind un adevărat izvor de resurse documentare pentru întreaga comunitate.

Articol de: Ioana Costin
(Masterand anul II)

sus
webmaster@bcucluj.ro