ISSN 1584-1995   
Nr. 14   
   BIBLIOTECA CENTRALA UNIVERSITARA "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Numar curent | Arhiva | Opinii | Harta site | Pagina BCU |
RUBRICI
BIBLIOTECA IN ACTUALITATE
INFORMARE PROFESIONALA
CARTE, CULTURA, CIVILIZATIE
DIVERSE
COLECTIV REDACTIE
Florina Ilis
Adriana Szekely
Georgina Presecan
Pacurar Lavinia
Tamas Ildiko
WEBMASTER
Liana Branzas

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA

 
powered by FreeFind
DIVERSE

GHIDUL BUNELOR MANIERE PENTRU UTILIZATORII DE TELEFON MOBIL

Adaptare dupa "Le Nouvel Observateur" (10-16 aug. 2006), de Georgina Presecan

Nu ne punem coatele pe masa si nu intram intr-o incapere fara sa batem la usa ... Iata cateva reguli de buna crestere pe care ni le impun uzantele vietii in societate, indispensabile oricarei societati civilizate. Insa, odata cu noile tehnologii, apar uneori noi comportamente si noi forme de impolitete. Pisalogii noului mileniu sunt nedespartiti de propriul telefon mobil, trimit mesaje incomprehensibile chiar si cand se afla la dineuri elegante, fac playback in public imitand melodiile de pe MP3 player in fata propriilor copii consternati, sau aproape ca adorm deasupra tastaturii, cu un ochi plictisit atintit asupra camerei web.

Pe scurt, din dorinta de a comunica mult prea mult, Homo numericus ajunge sa se oboseasca pe sine si pe toata lumea. Iata cateva sfaturi pentru a ramane conectati la realitatile lumii inconjuratoare, fara a risca sa-i tratam pe ceilalti cu spatele.

Telefonul mobil si bunele maniere

Ne personalizam sau nu mobilul?

Daca da, atentie la greselile in materie de gust. Evitati verdele fosforescent si imaginile cu plaje hawaiene, cai in galop sau vulturi impunatori, ca fond pentru ecranul mobilului dumneavoastra! De asemenea, evitati sa afisati pe ecran propria poza sau vreo imagine gen "Sora lu' Zidane" (pazea, sa nu primiti cumva un cap in gura!). Si mai impardonabile sunt soneriile care imita flatulatiile, atunci cand te afli intr-un asensor. Din categoria soneriilor "proscrise", face parte toata gama de sunete emise de animale, ca de exemplu, grohaitul porcului, cantecul greierelui sau al cocosului. Nemaivorbind de sunetele polifonice gen manea: "Alooooo, Mirciulicaaaa! Ia ridicaaaaa!" sau "Ati sunat la Politie, ramaneti, va rog!", dupa care urmeaza o melodie caraghioasa pentru apeluri in asteptare. Pentru ceilalti poate ca nu e deloc amuzant, vor ajunge sa se fereasca de voi!

Ne personalizam mesageria vocala?

Nu neaparat! Daca nu mai sunteti adolescenti, evitati mesajele cu sau fara accent regional, de tip "Salut, bai! Ai sunat pa mobilu' meu ... .Lasa mesaj sau sterge-o! Hai pa!", sau glumele de genul: "Salut, aici Zidane! Asa vobesti tu de sor'mea, bai?!?" Unii au ratat propuneri de angajare din cauza unei asemenea mesagerii "personalizate".

Putem lasa mesaje mai lungi de 30 de secunde in mesageria vocala?

In nici un caz, va pierdeti timpul degeaba, pe-al vostru si pe-al interlocutorilor vostri si riscati sa fiti intrerupti de o voce stridenta care va anunta ca "... ati depasit timpul maxim necesar pentru a va inregistra mesajul!"... De-a dreptul umilitor!

Ce spunem atunci cand raspundem la telefon?

Evitati sa raspundeti cu un "Daa!" bleg sau plictisit, care va poate descuraja potentialii interlocutori. De asemenea, feriti-va sa utilizati binecunoscuta expresie "Un moment, va rog!", pentru ca s-ar putea ca acel "un moment" sa dureze o vesnicie. Spuneti-va pur si simplu numele, "Popescu!", de exemplu, cat mai scurt si clar. Daca va cheama, in schimb, Funzaverdebusuioc, sau Fruntelataminteplata, va fi putin mai complicat.

In ce situatie putem urla in telefon?

Numai si numai in caz de pericol grav si iminent! Nu sunt de imitat cei care vorbesc la telefon pe un ton ridicat, discutand probleme de serviciu de genul "Sunt intr-un tren de mare viteza, undeva in Franta, aproape de Paris ... Merg apoi sa vad si castelele de pe Valea Loirei...Ai trimis faxu' ala la Madrid?!? E foarte urgent!" sau "Vai, draga, trebuie sa vorbesc incet, sunt la Mall, in Dubai ... Ai primit faxu' ala de la nea' Gica?!? E extrem de important!" In schimb, acest gen de persoane pot fi auzite foarte rar vorbind pe un asemenea ton atunci cand pomenesc de scaderea constanta a cifrei lor de afaceri sau de pacatoasa de blenoragie cu care s-au "captusit" anul trecut pe plaja din Chile. Si in final, un sfat foarte util: e bine sa nu abuzati de tasta-difuzor a mobilului dumneavoastra. Daca nu stiti s-o utilizati ca lumea, s-ar putea sa va treziti in situatii cel putin ilare, mai ales cand aveti peste treizeci de ani, va aflati intr-un anturaj cat se poate de simandicos si va apeleaza o voce extrem de familiara: "Alo, dragule, mama la telefon! Va fi canicula azi, nu uita sa-ti pui sapca cu cozoroc!"

Mai utilizam limbajul codat, odata ce am trecut de varsta pubertatii?

Nu e indicat! Cei care utilizeaza limbajul codat sau abrevierile atunci cand trimit mesaje, nu castiga timp, asa cum ar putea crede, ci complica si mai mult lucrurile pentru cei carora le sunt destinate. Putini sunt cei care ar pricepe rapid ca "Hi RPD k MdF. NVDM 5' Mc!" inseamna, de fapt, "Hai repede, ca murim de foame. Ne vedem in cinci minute la McDonalds!"

Raspundem sau nu la apelurile cu numar ascuns?

Mai bine nu, s-ar putea sa fie o "capcana". Poate fi seful dumneavoastra, preocupat de reusita prezentarii in Power Point, de luni. Poate ca tine neaparat sa va strice sfarsitul de saptamana cu tot felul de carcoteli referitoare la culoarea tipatoare pe care ati aplicat-o diagramei a treia din penultimul tabel ... E bine, cel putin ca balbaita de verisoara Marghioala nu foloseste o astfel de metoda ... Ea e sigura ca ii raspundeti la telefon, odata ce fermecatoru-i nume apare pe ecran...

Cum reactionam atunci cand se intampla sa formam un numar gresit?

Pastrati-va calmul! Sa zicem ca ati cautat in agenda numele lui Istericescu si ... ghinion, il apelati din greseala, bine-nteles, pe Istariceanu, un pisalog cu state vechi pe care ati reusit sa-l evitati "de secole" ... Sa-i inchideti in nas imediat ce v-ati dat seama ca ati gresit, nu se face...Cu siguranta ca va va suna din nou, de vreme ce i-a aparut numele dumneavoastra pe ecran ... Asa ca, imediat dupa politeturile de rigoare, anuntati-l ca in urmatorii doi ani si jumatate veti fi implicat intr-o actiune umanitara in Africa, intr-o zona "unde nici macar nu s-a auzit de curent electric" ...

(in urmatorul numar: "Ghidul bunelor maniere pentru amatorii de SMS-uri")

sus


Ultima actualizare: 15 iunie 2007
webmaster@bcucluj.ro