Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          Nr. 13

STAGII PROFESIONALE
INFORMARE PROFESIONALA
CARTE-CULTURA-CIVILIZATIE
CITITORII NE SCRIU
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



INFORMARE PROFESIONALA
Despre reguli de catalogare si necesitatea respectarii lor
Simona Viorica Muresan
Catalogare-Clasificare, B.C.U.Cluj

Demarat la finele anului 2004 Proiectul NUSIDOC (Sistem National Unitar de Informare si Documentare Stiintifica si Tehnica - unificarea sistemelor de biblioteci (nusidoc-s&t) isi propune sa aduca laolalta cataloagele on-line ale celor patru biblioteci centrale universitare din Cluj, Bucuresti, Iasi si Timisoara precum si cel al Bibliotecii "Politehnica" creand astfel premisele constituirii Catalogului National Partajat, iar prin intermediul unui portal de cautare METALIB, sa asigure interogarea simultana a bazelor de date ale bibliotecilor partenere in proiect. Ideea, noua in spatiul biblioteconomic romanesc se doreste un suport al cercetarii stiintifice si al mediului academic, o posibilitate de obtinere mai rapida a informatiei si totodata o diversificare a ariei de regasire a acesteia.
Dincolo de aspectele tehnice pe care le presupune ducerea la bun sfarsit a acestui proiect ambitios, ceea ce-l face cu adevarat valoros este insasi activitatea cotidiana a colectivelor de bibliotecari, de construire a informatiei prin prelucrarea documentelor de biblioteca, din punct de vedere al datelor bibliografice si al continutului – subiectului.
Acum, cand cataloagele sunt "deschise" oricui, utilizarea uniforma a regulilor de catalogare este absolut obligatorie, pentru a obtine o informatie identica in cazul aceluiasi document detinut de mai multe biblioteci si mai ales pentru a putea utiliza (intr-un viitor nu prea indepartat) inregistrarile catalografice pentru import/export intre baze de date.
Marea majoritate a bibliotecilor detin sisteme integrate de biblioteca care au ca format de schimb, UNIMARC dezvoltat prin includerea la maximum a normelor din familia ISBD (fiecarei din zonele ISBD alocandu-i-se un bloc UNIMARC corespondent) dar au adaptat unele blocuri propriilor nevoi sau traditiei bibliotecii. Chiar daca la inceput au existat unele retineri privind renuntarea la practicile locale, cele cateva intalniri ale catalogatorilor din cele patru centre universitare au avut ca scop tocmai stabilirea unui mod comun si unitar de aplicare a regulilor din UNIMARC Bibliografic si UNIMARC Autoritati, respectiv de extragere a indecsilor din campuri. Gradul de complexitate al descrierilor bibliografice este la latitudinea fiecarei biblioteci, implicit utilizarea zonei notelor (ISBD) = blocul notelor (Blocul 3 UNIMARC) pentru inregistrarea unor informatii furnizate de catalogator si necesare utilizatorului sau bibliotecii.
Forma unitara de lucru prevede si completarea uniforma a campurilor necesare procesarii informatiei (Blocurile 0 si 1) aparent nesemnificative pentru catalogator/utilizator dar vitale pentru compatibilizarea inregistrarilor din bazele de date in vederea schimbului. Nevoia de unitate in descriere este cu atat mai importanta in conditiile in care aproape toate bibliotecile desfasora in paralel cu prelucrarea curenta a publicatiilor si activitatea de punere in valoare a fondurilor mai vechi de documente care sunt reflectate doar in cataloagele traditionale si in care datele bibliografice de pe fisele de catalog nu sunt structurate conform ISBD.
Chiar daca cataloagele on-line sunt inca destul de “pestrite” (multe din descrieri fiind rezultatul conversiilor din baze de date sau versiuni mai vechi ale aceluiasi program) prin aplicarea de comun acord intre bibliotecile partenere NUSIDOC a unui format standard de inregistrare se va ajunge practic la o mai mare transparenta a bazei de date si la o mai facila interpretare a informatiei obtinute.
Daca la nivel institutional s-a acceptat ideea utilizarii unor norme unanim valabile cu atat mai mult la nivel local in cadrul aceleiasi bibliotecii este de la sine inteleasa obligativitatea respectarii acestora.
Catalogul on-line este cartea de vizita a oricarei biblioteci, noi bibliotecarii (catalogatorii) fiind responsabili de imaginea si prestigiul pe care ni-l cream.

sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate