Nr.4 (aprilie - iunie 2002)

RUBRICILE REVISTEI
               Editorial               
  Rubrica managerului  
       Cititorii ne scriu        
Carte-culturã-civilizatie
 Informare profesionalã 
               Diverse               





consemnate de: Adriana Szekely
sef serviciu Relatii cu Publicul


Sa nu uitam ca… au avut loc urmatoarele evenimente profesionale …

In perioada 23-25 aprilie 2002 a avut loc la Cluj-Napoca, Seminarul international cu tema: BIBLIOTECA: PREZENT SI VIITOR . Seminarul a fost organizat de catre B.C.U. "Lucian Blaga" in colaborare cu Biblioteca ETH, Institutul Tehnic Federal Zurich, Elvetia si Universitatea "Babes-Bolyai"Cluj-Napoca. La lucrarile seminarului au participat peste 120 de participanti, bibliotecari din bibliotecile universitare din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Craiova si Cluj, dar si de la Biblioteca Judeteana "O.Goga" din Cluj. Programul seminarului a fost structurat pe trei module: In cadrul acestor module au fost prezentate 15 prelegeri extrem de interesante, dintre care 10 au fost sustinute de catre invitatii din Elvetia, dl. Dr. W.Neubauer ( directorul Bibliotecii ETH, Zuerich), d-na dr. Alice Keller (sef serviciu Dezvoltarea colectiilor - Biblioteca ETH, Zuerich) si d-na Ursula Jutzi (manager de proiecte- Biblioteca ETH). Celelalte 5 lucrari au fost sustinute de colegi la bibliotecile universitare din Cluj si Iasi.
Din analiza chestionarelor de evaluare, aplicate la finalul seminarului, au rezultat o serie de aprecieri pozitive, referitoare la: organizarea seminarului; actualitatea tematicii; claritatea, concizia si profesionalismul invitatilor din Elvetia; modalitatea de prezentare a lucrarilor ( prezentarea in PowerPoint), locul de desfasurare etc.
Dincolo de inerentele nemultumiri mentionate, disparat, participantii la seminar au subliniat necesitatea organizarii periodice a unor asemenea intalniri , pe care le-au considerat extrem de interesante si utile in dezvoltarea lor profesionala.

In data de 25 aprilie, cu ocazia Zilei bibliotecarului, a fost organizata in holul bibliotecii, de catre departamentele de Relatii cu publicul si Conservarea colectiilor, o expozitie cu titlul "Bibliotecarii si lucrarile lor: o perspectiva istorica".

In data de 9 mai, d-na Viorica Sancraian ( sef birou Periodice - BCU Cluj) a lansat cel de-al doilea volum ( in colaborare cu prof.univ.Mircea Popa) desprea marea personalitate clujeana, care a fost profesorul Florian Stefanescu-Goanga - corespondenta si a reeditat primul volum, intr-o editie revizuita si adaugita.

In zilele de 13-14 mai a avut loc la Cluj-Napoca, deja traditionalul Festival international "L.Blaga". Biblioteca Centrala Universitara "L.Blaga" a fost implicata in organizarea acestui festival prin gazduirea manifestarilor stiintifice care s-au derulat cu acest prilej. Aici s-au desfasurat lucrarile celor trei sectiuni de Literatura romana (I si II) si de Filosofie.

In data de 15 mai, colega noastra Florina Ilis (bibliotecar S la Sala Multimedia) si-a lansat volumul "Coborarea de pe cruce" . Volumul a fost recenzat de mari personalitati ale vietii culturale clujene. Lansarea cartii a avut loc in Sala de conferinte "I.Muslea".

In perioada 16 mai - 1 iunie 2002 publicul cititor a avut placerea de a vizita expozitia intitulata "Dimensiunea fascinanta a cartii si arta tipografica". Raritatile bibliofile ( "liliputanele", in special) au fost aranjate si prezentate publicului de catre colegele bibliotecare din cadrul  Departamentului de Colectii speciale (Mariana Soporan, Kolumban Judith si Meda Diana Barca). Practic, prin organizarea acestei expozitii, s-a inceput o campanie de schimbare si imbunatatire a imaginii bibliotecii in perimetrul vietii culturale si universitare clujene. Trebuie sa subliniem doua aspecte senzationale: In perioada 16-18 mai 2002, la Brasov a avut loc un Seminar international cu tema - " Management si marketing in biblioteci", la care a fost prezenta colega noastra de la Sala de referinte, d-na Angela Marcu. (Impresiile asupra acestui seminar pot fi citite la rubrica - Biblioteca bibliotecarului- din numarul 4/2002 al buletinului informativ al bibliotecii).

In perioada 17 -19 mai 2002, peste 25 de bibliotecari din BCU Cluj , Biblioteca Academiei si Biblioteca Judeteana "O.Goga"au efectuat, la initiativa Sindicatului Liber al BCU Cluj, o excursie la BCU Bucuresti. Traseul a fost bine stabilit ( dus-Valea Prahovei ; intors-Valea Oltului). Colegii de la Bucuresti I-au primit si le-au prezentat cu mult profesionalism noul sediu al bibliotecii. Vizita a lasat in memoria tuturor extraordinare impresii, atat in plan profesional, cat si in cel moral.

In zilele de 30- 31 mai 2002 a avut loc la Timisoara un Seminar national organizat sub egida A.B.I.R., mai precis a sectiunilor de Comunicarea documentelor si imprumutul interbibliotecar si cea de Colectii speciale, conservare si restaurare.
La lucrarile sectiunii au participat din partea BCU Cluj, Meda-Diana Barca (presedinta sectiunii Colectii speciale…), Adriana Szekely (secretara Sectiunii Comunicarea documentelor) si Daniela Istrate ( membra ABIR).
In cadrul sectiunilor au fost prezentate comunicari, unele extrem de interesante ( ex. Sistemul de gestiune al cititorilor SGC - Stefania Mazilu, BCU Bucuresti; Marketing publicitar in biblioteca - Daniel Luca, BCU Timisoara; Oficiul de cercetari sociologice si publicitate - Adriana Szekely, BCU Cluj etc.) . La sectiunea Colectii speciale s-a luat hotararea ca bibliotecile care utilizeaza acelasi soft de biblioteca - ALEPH-ul - sa treaca la prelucrarea uniforma a cartii vechi (dupa aceleasi campuri)!









BIBLIO - BRASOV 2002

Angela Marcu
bibliotecar Documentare - Informare Bibliografica



Intre 16 -18 mai, anul curent, s-a desfasurat la Brasov Sesiunea de Comunicari Stiintifice in Biblioteconomie si Stiinta informarii BIBLIO - BRASOV 2002. Manifestarea a reunit bibliotecari din aproape toate centrele universitare din tara iar gazdele noastre au fost nu numai bibliotecarii de la Biblioteca Centrala a Universitatii Transilvania dar si studenti si universitari brasoveni. De remarcat prezenta multora dintre directorii bibliotecilor universitare din tara si a d-lui Robert Coravu, de la Ministerul Culturii si Cultelor.

Reunind lucrarile prezentate, volumul editat de Editura Universitatii Transilvania, este o oglinda fidela a acestei intalniri profesionale. El nu numai ca reprezinta continutul sesiunii de comunicari, la care voi face referire mai jos, dar retine foarte bine si spiritul in care s-a desfasurat intreaga manifestare: bunul simt, evitarea festivismului gratuit, preocuparea pentru eficienta reala. De semnalat ca pe o performanta, demna de o invidie colegiala, promptitudinea finalizarii acestui volum intr-un timp record. Fiecare participant l-a avut in mapa primita odata cu urarea de bun venit, desi unele lucrari au sosit la editori cu mare intarziere.

Nu toate lucrarile prezentate s-au incadrat ariei tematice generale propuse in prealabil de organizatori, Orientari si perspective in managementul si marketingul din bibliotecile universitare din Romania si evident nivelul si calitatea abordarilor difera, dar comunicarile prezentate cumuleaza un ansamblu de informatii deosebit de utile deopotriva bibliotecarilor, preocupati de perfectionarea activitatii lor cat si studentilor din facultatile sau colegiile de biblioteconomie. In ceea ce ma priveste, am apreciat indeosebi lucrarile legate de activitatea concreta din biblioteca, impactul direct al informarii teoretice asupra activitatii practice. Semnalez in acest sens lucrarea colegei noastre Cristina Filip de la BCU Bucuresti cu titlul Marketing in Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti. Adaptari la redeschiderea intr-un nou spatiu sau lucrarea doamnei Angela Repanovici, directoarea Bibliotecii Universitare din Brasov, Rolul si responsabilitatea Bibliotecii Universitare in activitatea editoriala din universitate. Propuneri la Biblioteca Universitatii Transilvania din Brasov. De remarcat de asemenea pentru spiritul lucid si pertinent si pentru ancorarea in realitatea biblioteconomica romaneasca lucrarea d-lui Vasile D. Tara, directorul B.C.U. Timisoara: Traditie si inovatie in marketingul de biblioteca. Sustinerea fiecarei lucrari a fost urmata de discutii pe marginea temei abordate. De multe ori fructuoase, discutiile au fost animate oportun si cu umor indeosebi de interventiile d-lui Gheorghe Buluta, directorul Bibliotecii Centrale UMF Bucuresti. Cuvintele frecvent auzite la sesiunea de comunicari de la Brasov au fost in special: noi cerinte informationale, Internet, lume in schimbare, nevoie de comunicare, management, marketing, utilizator. De la cuvinte la fapte este desigur … cale lunga, dar sper ca nu ma hazardez afirmind ca probabil fiecare participant a dus cu el acasa cel putin o idee noua, in stare sa aduca ceva pozitiv in munca sa din biblioteca.

Intalnirea de la Brasov a fost inainte de toate un bun prilej de a stabili noi punti de cunoastere reciproca intr-o profesie care are poate mai mult decat altele o acuta nevoie de comunicare. O profesie in care o comunicare reala nu exista nici acum in ciuda noile tehnici care facilitaeaza mult dialogul, indiferent de distante. Iata o tema de meditatie… si nu doar de meditatie !

Mai adaug in final ca reuniunea brasoveana poate fi luata ca exemplu pentru buna organizare pana in cele mai mici detalii a intregii manifestari, pentru ospitalitatea de care ne-am bucurat pe fundalul unui timp superb dintr-o prea-frumoasa luna mai.









Rubricã propusã de:Simona Timofte
bibliotecar - serv.Relatii cu Publicul


CUGETÃRI
AFORISME
UMOR
MURPHOLOGIE
STIATI CÃ...





CUGETÃRI

AFORISME

UMOR

Un englez ajunge la o stana din Parang. Cu ghidul de conversatie in mana incropeste, cu chiu, cu vai, cateva cuvinte in romana:
- Bazde, poti sa me gezduiesti o noapthe?
- Of course, you're wellcome!

Stefan cel Mare, inaintea bataliei de la Vaslui, se adreseaza vitejilor moldoveni:
- Ostasi, maine dimineata la ora noua avem batalie. Vin turcii! Sa veniti cu totii. Cu furci, cu topoare, cu coase, dar sa veniti, ma, ca am vorbit cu oamenii si ne asteapta!

Traian il intalneste in sfarsit pe Decebal:
- Nu fii asa incruntat, lasa ca o sa va construim sosele pietruite.
Decebal se innegureaza.
- Si poduri frumoase.
Decebal tace incapatanat.
- Si temple cu statui...hai, ma, Decebal, zi si tu ceva...
- Barza, branza, manz, cusma, brad...

Un om alearga dupa un hot care-i furase banii. Un betiv, care tocmai iesise din carciuma, ii vede alergand.
- Nu-l mai alerga! ii spuse el. Nu stii ca pamantul e rotund? Asteapta-l pe partea cealalta!

In Gara de Nord un african asteapta trenul. Un cioban se apropie de el si-l intreaba:
- Auzi, nu te supara. Din ce tara esti?
- Din Congo.
- Si din Congo de unde?
- Din Brazaville.
- Auzi, da' din Brazaville, de-a' cui esti?

Inainte de a pleca intr-o calatorie mai lunga, domnul Brown ii spune prietenului sau:
- Te rog sa ai grija de sotia mea si de masina. Ia aminte, masina nu am mai dat-o inca la nimeni.

Doi prieteni ies dintr-un local bine afumati si se urca in masina. Dupa un timp, cel din dreapta ii spune celui de la volan:
- Fii mai atent, era sa intram intr-un copac.
- Cum, se mira sincer acesta, nu conduci tu?

In gradina zoologica un baietel se uita atent la un papagal.
- Ce te uiti asa la mine?, intreaba papagalul.
- Scuzati-ma, am crezut ca sunteti pasare, se fastaci baiatul.

In zorii zilei, un condamnat la moarte este trezit si intrebat:
- Care iti este ultima dorinta?
- O ceasca de cafea cu lapte.
- Cu cate bucati de zahar?
- Cu nici una, eu sufar de diabet...

Un eschimos intra in iglu-ul unei tinere. Trec cateva zile, cateva saptamani, dar el tot nu iese. Enervat, tatal fetei incepe sa vocifereze la usa "locuintei":
- Tinere, ai cam intrecut masura. Ai stat patru luni cu fiica mea. Crezi ca am sa te las cu ea toata noaptea?

In parc, un tanc de cinci ani o intreaba pe o fetita de aceeasi varsta:
- Vrei sa fii sotia mea?
- Stiu si eu? Esti tu in stare sa intretii o sotie cu cinci papusi?

Judecatorul il intreaba pe sot ce motive de divort are.
- Pai, deseori sotia mea se trezeste noaptea si-mi spune: "Hai, du-te acasa!".

MURPHOLOGIE

Citatele lui Short

  1. Jumatate din a fi destept este sa stii la ce esti prost.
  2. Nevroza este o boala transmisibila.
  3. Natura detesta eroul. In primul rand el incalca legea conservarii energiei. In al doilea, cum poate supravietui cel mai puternic, cand cel mai puternic se amesteca mereu in situatii unde este foarte probabil sa dispara?
  4. Cu putina ignoranta se poate ajunge departe.
  5. Invata sa fii sincer. Chiar daca trebuie sa te prefaci ca esti.
  6. Nu exista un adevar absolut - asta este absolut adevarat.
  7. A intelege legile naturii nu inseamna ca suntem liberi sa nu ne supunem lor.
  8. Rasa umana nu rezolva niciodata vreuna din problemele ei. Se straduieste numai sa le supravietuiasca.
  9. Iadul nu are nici pe departe furia pacifistului.

STIATI CÃ...


  Diverse