Prãjiturã cu cremã de stafide
Prãjiturã cu nucã
Prãjiturã caramel


PRÃJITURÃ CU CREMÃ DE STAFIDE


Blatul:
5 ouă
250 g zahăr
200 g făină
100 g nuci
1 lingurită cacao
1 lingurită bicarbonat
8 linguri lapte
suc de lămâie

Se amestecă 5 gălbenusuri cu 250 g zahăr (prima dată numai 100 g, iar restul se adaugă treptat). Se adaugă o lingurită cacao, o lingurită bicarbonat (care se stinge cu suc de lămâie), 200 g făină, 8 linguri lapte, cele 5 albusuri bătute spumă si 100 g nuci tăiate bucătele.
Se pune la copt la foc domol, timp de 35-40 minute (după primele 20 de minute se întoarce tava).

Crema:
1 ou
2 linguri făină
2 dl lapte
200 g unt
200 g zahăr pudră
20-30 g stafide
rom (pt. macerat)

Se amestecă un ou întreg cu 2 linguri de făină si 2 dl de lapte rece. Se fierbe si se lasă să se răcească. Această compozitie se amestecă cu untul frecat în prealabil cu zahărul pudră. Se adaugă stafidele macerate în rom.
Este bine ca înainte de a prepara crema, să se scoată apa din unt.
Blatul se acoperă cu crema si se pune la frigider ca să se întărească crema.

Glazura:
100 g unt
2 linguri rase de cacao

Untul se încălzeste putin ca să se înmoaie (să se înmoaie putin, nu să se topească), se amestecă cu cele 2 linguri de cacao.
Se pune vasul într-un alt vas cu apă rece si se amestecă pănă când glazura devine lucioasă.
Se scoate blatul acoperit cu cremă de la frigider. Glazura se întinde peste cremă.
Se poate presăra cu nucă prăjită si măcinată, sau cu nucă de cocos. Se pune din nou la frigider.

Poftă bună!
sus


PRÃJITURÃ CU NUCÃ


Foile:
500 g făină
2 gălbenusuri
200 g untură
20 g drojdie
bicarbonat
lapte
gem de caise

Umplutura:
250 g nuci măcinate
250 g zahăr
coajă de lămâie
putin lapte sau albus de ou pentru a se lega compozitia

Într-o cească se pune putin lapte, drojdia si putin zahăr. Se lasă să dospească.
Se amestecă făina cu untura, se adaugă compozitia din cească (când a dospit), cele douã gãlbenusuri, un vârf de cutit bicarbonat si putină sare.
Se frământă si se împarte în trei. Se întinde o foaie care se unge cu gem si se pune jumătate din umplutură. Se pune a doua foaie care se unge cu gem si se pune cealaltă jumătate din umplutură, peste care se pune a treia foaie.
Se lasă 1/2 h să dospească pe tavă, după care se dă la cuptor.
După ce s-a răcit prăjitura, se poate acoperi cu următoarea glazură (peste care se poate presăra nucă prăjită si măcinată):

Glazura:
100 g unt
2 linguri cacao
50 g zahăr pudră

Untul se încălzeste putin ca să se înmoaie, se amestecă cu cele 2 linguri de cacao si cu zaharul pudră. Se pune vasul într-un alt vas cu apă rece si se amestecă până când glazura devine lucioasă.

Poftă bună!
sus


PRÃJITURÃ CARAMEL


Foile:
300 g făină
200 g margarină
bicarbonat (un vârf de cutit) sau praf de copt
2-3 linguri de lapte sau smântână

Se amestecă făina, margarina, laptele si bicarbonatul. Se frământă bine, până devine un aluat potrivit; se împarte în trei. Se întind trei foi care se coc pe spatele tăvii.

Crema:
250 g zahăr
5 dl lapte
2 linguri cu vârf de făină
120 g unt (sau margarină)
2 pachete zahăr vanilat (sau rom pus la fiert)

Se topeste 150 g zahăr până când devine caramel. Se toarnă peste zahărul caramel 2 dl de lapte, pentru a-l dizolva.
Separat se iau 2 linguri cu vârf de făină, se amestecă cu 3 dl de lapte si se pun la fiert. După ce a fiert, se adaugă peste zahărul caramel dizolvat si se fierbe până când devine o cremă nu prea groasă. Se lasă să se răcească.
Separat se amestecă 120 g unt (sau margarină) cu 100 g zahăr si cu cele 2 pachete de zahăr vanilat. Când este bine frecată, această compozitie se amestecă cu crema caramel rece.
Se întinde crema peste blaturi, se suprapun si se lasă până a doua zi.
Se poate prepara:
foile: o portie si jumătate (se poate prelucra mai usor)
crema: 2 portii

Poftă bună!
sus
Crãciun 2001