ISSN 1584-1995   
Nr. 18   
   BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Număr curent | Arhiva | Opinii | Harta site | Pagina BCU |
RUBRICI
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE
INFORMARE PROFESIONALĂ
CARTE, CULTURĂ, CIVILIZAŢIE
DIVERSE
COLECTIV REDACŢIE
EDITOR COORDONATOR:
- Dr. Florina Ilis
MEMBRII FONDATORI:
- Adriana Szekely
- Liana Brânzaş Grigore


Coordonatori practică studenţi:
- Conf.dr. Valentin Orga
- Conf.dr. Ionuţ Costea

NUMĂRUL DIN MAI:
- Redactor şef:
   Ferencz Ünige Éva
- Redactor şef adj.:
   Bartha Júlia
- Secretar: Szabó Enikö
WEBMASTER
Liana Brânzaş Grigore

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Dacă doriţi să fiţi anunţaţi prin e-mail la apariţia noilor numere ale revistei, aveţi posibilitatea de a vă înscrie aici.


CĂUTARE ÎN ARHIVĂ

 
powered by FreeFind
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE

PROIECTELE CULTURAL - EDUCATIVE DESFĂŞURATE LA SECŢIA PENTRU COPII
A BIBLIOTECII JUDEŢENE "OCTAVIAN GOGA" CLUJ

Ioana Costin

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj este o instituţie publică, accesibilă tuturor categoriilor de utilizatori, şi oferă o gamă largă de servicii şi facilităţi care creează interes pentru lectură, educaţie şi petrecere a loisir-ului.
Serviciile - cheie ale bibliotecii publice sunt: împrumutul de cărţi şi documente, oferirea cărţilor şi a altor materiale pentru utilizarea în bibliotecă, servicii informaţionale prin utilizarea materialelor tipărite cât şi a resurselor electronice, servicii de consultanţă, servicii de rezervare, servicii de informaţii comunitare etc.

Diversitatea şi amplitudinea ofertei de servicii depinde însă de dimensiunile şi de comunitatea pe care o deserveşte biblioteca. O bună parte din publicul bibliotecilor publice este reprezentată de copiii şcolari şi preşcolari şi de elevii claselor gimnaziale şi liceale. Astfel că biblioteca publică trebuie să conceapă, să organizeze şi să ofere servicii adecvate pentru acest grup ţintă de utilizatori.

În cadrul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" aceste servicii destinate elevilor şi în special copiilor sunt organizate şi oferite prin intermediul Secţiei pentru copii a bibliotecii şi prin filialele de cartier.
În continuare mă voi referi la serviciile oferite de Secţia pentru copii de la Sediul Central al bibliotecii.
Colecţiile Secţiei pentru copii numără peste 42.000 de volume, între acestea un număr mare de exemplare din titlurile autorilor români şi universali, cuprinse în bibliografia şcolară, carte de divertisment şi un bogat fond de referinţă pentru copii.

Pe lângă toate acestea secţia mai deţine casete audio-video, CD-uri, CD-ROM-uri, jocuri şi jucării, cărţi de colorat, benzi desenate, jocuri electronice etc. Prin această gamă largă de materiale, Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" le oferă acestora bucuria lecturii şi emoţia descoperirii noilor cunoştinţe şi lucrări ale creaţiei umane.

Pe lângă serviciile şi facilităţile oferite în mod tradiţional: împrumutul la domiciliu al documentelor, consultare pe loc, prelungire şi rezervare de titluri, acces la internet, servicii multimedia etc., Secţia pentru copii organizează şi desfăşoară activităţi diverse şi interesante precum: concursul de desene "Eroii cărţilor citite", "Cercul de origami", "Cenaclul Traian Brad", "Ziua mondială a cărţii pentru copii".

Printre cele mai importante activităţi care se desfăşoară în cadrul Secţiei pentru copii a Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" sunt proiectele cultural-educative pe care secţia le desfăşoară în mod sistematic şi regulat. Aceste proiecte cultural - educative constituie un element important în procesul de învăţare permanentă.

Ne putem întreba acum în mod firesc ce înseamnă învăţarea permanentă, ce presupune ea şi care este rolul ei? Potrivit comunicatului Comisiei Europene privind zona învăţării permanente, învăţarea pe tot parcursul vieţii, denumită şi long life learning, cuprinde toate formele de învăţare, de la perioada de preşcolaritate la cea post pensionare, conceptul îmbrăţişează şi întreg spectrul formal, non - formal şi informal al activităţilor de învăţare. Obiectivele învăţării pe tot parcursul vieţii includ: cetăţenia activă, dezvoltarea personală, includerea socială, precum şi aspecte ale dobândirii competenţelor profesionale pentru angajarea pe piaţa muncii. Tot potrivit comunicatului amintit mai sus principiile care direcţionează implementarea eficientă a acesteia, vizează centrarea activităţilor de învăţare pe individ, importanţa accesului egal de învăţare precum şi calitatea şi relevanţa activităţilor şi proceselor de învăţare.

Bibliotecii publice "Octavian Goga" îi revine responsabilitatea specifică de a sprijini, prin aceste proiecte cultural - educative desfăşurate la Secţia pentru copii, procesul instructiv - educativ pe tot parcursul vieţii, cel de însuşire a deprinderilor de citire şi de promovare a cărţilor şi a altor documente pentru copii.

Copiii şi în special părinţii acestora trebuie să fie instruiţi, în vederea utilizării cât mai eficiente a bibliotecii, a serviciilor şi facilităţilor, pe care aceasta le oferă, a materialelor tipărite din bibliotecă cât şi a celor electronice.
În acest sens, la Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga", se derulează sistematic şi organizat un număr de nouă proiecte cultural-educative, acestea fiind următoarele:

  1. Cu Martinică la bibliotecă;
  2. Mari civilizaţii ale lumii;
  3. Cu cartea la cei mici;
  4. Proiect social Hai să fim prieteni;
  5. Tainele anotimpurilor;
  6. Educaţie prin lectură;
  7. Micul astronom;
  8. Să învăţăm împreună istorie;
  9. Să ocrotim natura.

Aceste proiecte sunt coordonate de regulă de un bibliotecar responsabil, însă între ele există şi proiecte pentru care responsabilitatea e colectivă, adică unul, doi sau chiar trei bibliotecari.
Aceste proiecte cultural - educative se desfăşoară în baza unor parteneriate pe care Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" le încheie cu instituţii de învăţământ (şcoli şi grădiniţe) din judeţul Cluj şi nu numai, ci şi cu alte instituţii.

În anul curent, până în momentul de faţă, sunt încheiate 25 de parteneriate cu diverse instituţii, atât cele de învăţământ cât şi altele, şi 146 de protocoale de colaborare pe proiecte, urmând ca în decursul acestui an să se încheie şi alte parteneriate şi forme de colaborare.

Pentru derularea acestor proiecte cultural-educative Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj, încheie două tipuri de protocoale de colaborare şi anume unul cu instituţia cu care va colabora şi un altul în cadrul proiectului cultural - educativ specificat. Ambele tipuri de protocoale sunt semnate de către persoanele de conducere ale celor două instituţii respectiv biblioteca şi şcoala.

Primul tip, protocolul încheiat cu instituţia, cuprinde o prezentare generală a colaborării, apoi scopul acestei colaborări: iniţierea unui parteneriat, unificarea şi concentrarea resurselor materiale informaţionale şi intelectuale în scopul asigurării informaţionale a învăţământului, organizării lecturii de divertisment şi a petrecerii timpului liber pentru preşcolari şi elevi, sunt prezentate în continuare obiectivele protocolului de colaborare, activităţile ce decurg din acestă colaborare, metodele de lucru, obligaţiile partenerilor, respectiv ale Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" şi ale instituţiei (şcoala, grădiniţa, liceul) cu care s-a încheiat protocolul de colaborare şi nu în ultimul rând impactul parteneriatului.

Colaborarea dintre şcoală şi bibliotecă va determina o atragere a copiilor către lectură, bibliotecă şi cunoaştere, către procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii.
La sfârşitul protocolului este menţionată perioada pe care se încheie protocolul şi anume un an de la data semnării lui.

Al doilea tip de protocol este protocolul de colaborare încheiat în cadrul unui proiect cultural - educativ, spre exemplu: protocol de colaborare în cadrul proiectului cultural - educativ "Cu Martinică la bibliotecă".
Este menţionat scopul colaborării în acest proiect, sunt menţionate activităţile ce vor fi realizate de către Secţia de copii şi de către bibliotecă, precum şi obligaţiile instituţiei, a grădiniţei, şcolii înscrisă în acest proiect. Tot aici sunt menţionate şi cele două persoane: una din partea bibliotecii şi una din partea instituţiei ce sunt responsabile de realizarea protocolului încheiat şi nu în cele din urmă a proiectului cultural - educativ menţionat în acest protocol. În final este menţionată perioada pe care se încheie protocolul în cadrul proiectului cultural - educativ. Şi acest protocol e semnat de ambii directori ai celor două instituţii.

După ce sunt semnate aceste protocoale de colaborare între cele două instituţii, încep vizitele efective ale copiilor la bibliotecă. Aceste vizite se fac în mod organizat, copiii vin grupaţi în clase de elevi şi sunt însoţiţi de cadrul didactic responsabil de proiectul educativ.

Înainte de vizita efectivă la bibliotecă, cadrul didactic, va face o programare, a clasei de elevi, pentru o anumită temă din proiectul cultural - educativ, cu cel puţin una sau două săptămâni în prealabil, această dată fiind stabilită de comun acord cu bibliotecarul responsabil de proiectul respectiv. Cadrul didactic va comunica bibliotecarului şcoala sau instituţia de la care provine, proiectul şi tema pentru care vine şi numărul de elevi participanţi la activitate.

Fiecare proiect cultural - educativ are o structură bine definită: la început este menţionat titlul proiectului, apoi este făcută o prezentare generală a proiectului, descrierea proiectului, scopul, grupurile ţintă la care se adresează proiectul, pe vârste, de exemplu copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 12 ani, proiectele şi activităţile din cadrul acestora fiind adaptate în funcţie de nevoile vârstei respective. Sunt menţionate apoi activităţile din cadrul proiectului, parteneri, periodicitatea proiectului, temele care vor fi susţinute în cadrul proiectului educativ, iar la sfârşitul proiectului este indicată o bibliografie adaptată la nevoile specifice vârstei respective.

În cadrul proiectelor au loc expuneri, scurte prezentări în PowerPoint, prezentarea colecţiei de cărţi şi diverse materiale ale Bibliotecii Judeţene pe acel domeniu sau temă din proiect, toate acestea fiind efectuate de bibliotecarul responsabil de proiectul respectiv. Copiii realizează colaje, puzzle-uri educative, afişe educative, panouri educative cu materiale puse la dispoziţia lor de către Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.

       

Prin aceste proiecte, derulate la Secţia pentru copii, Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" sprijină studiul continuu, colaborând cu şcolile şi alte instituţii educaţionale în ajutarea copiilor, elevilor şi nu numai, a tuturor utilizatorilor de toate vârstele în demersul lor de instruire.

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" pune la dispoziţia utilizatorilor săi o gamă largă de materiale pe diverse tematici, care le permite acestora să-şi satisfacă interesele legate de instruirea formală şi non-formală, rolul său în infrastructura educaţională fiind mereu în creştere.



webmaster@bcucluj.ro