Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          Nr. 12 (2005)

INFORMARE PROFESIONALA
BIBLIOTECI SI BIBLIOTECARI
EXPOZITII
IMPRESII DESPRE B.C.U.
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



INFORMARE PROFESIONALA
SCHIMBUL INTERNATIONAL DE PUBLICATII AL
BIBLIOTECII CENTRALE UNIVERSITARE "Lucian Blaga" DIN CLUJ-NAPOCA
Prezentare generala
Adela Mateuta-Tamas
bibliotecar serv. Relatii cu Publicul, B.C.U.Cluj


"Cetim ca sa trecem examene(deci lectura studiu), ca sa omoram timpul(deci lectura de loisir) sau cetim din profesiune(deci lectura informativa). Lectura ar putea fi un mijloc de alimentare spirituala continua, nu numai un instrument de informatie sau de contemplatie..."

Mircea Eliade

Cu o experienta a anilor 1995-2004, acumulata in cadrul biroului Schimb International al Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga"din Cluj-Napoca , voi prezenta in cele ce urmeaza, prin prisma institutiilor si a publicatiilor, o sinteza despre schimbul international de publicatii (SI), respectiv despre importanta, rolul si principiile de baza ale SI - structurata in 3 parti:

Partea I - Informatii generale privind institutiile stiintifice cu care se intretin relatii de schimb de publicatii
Partea a II-a - Informatii generale privind publicatiile stiintifice
Partea a III-a - Rolul, importanta si principiile de baza ale SI

(SI) - Schimb International de publicatii

Introducere

Experienta Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, in domeniul schimbului international de publicatii (SI), merita analizata si sintetizata mai amanuntit inca de demult si aceasta datorita dezvoltarii relatiilor de schimb in ultimii ani cat si a multiplelor schimbari produse pe plan national si international.

Istoria Schimbului International incepe in anul 1923 la propunerea savantului Emil Racovita, cand in sedinta Comisiei Bibliotecii Universitatii din 8 iunie 1923 a propus infiintarea unui birou pentru schimbul de publicatii, in cadrul bibliotecii, propunere care a fost aprobata.
Dupa al doilea razboi mondial, si-a desfasurat activitatea in cadrul Serviciului Achizitii al Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga". Intre anii 1991-1999 a functionat ca birou de sine statator iar incepand cu anul 2000 functioneaza in cadrul Serviciului Completarea, organizarea si prelucrarea colectiilor.

Prin HCM 62/1960 si Decretele nr. 835,836/1964, baza legala pentru schimbul de publicatii, Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" si-a intensificat continuu relatiile de schimb cu diverse institutii din lume, una din prioritati fiind primirea publicatiilor stiintifice - material de studiu pentru cadrele didactice, cercetatori, studenti.

Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" prin departamentul SI, deserveste Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai mare institutie de invatamant superior din Romania si care este integrata astazi in randul asociatiilor academice de profil din lume, avand peste 45000 studenti, peste 1500 de cadre didactice si cercetatori.
Prin schimbul international de publicatii, se procura publicatii conform cerintelor institutiilor - biblioteca si universitatea, ce au drept misiune sustinerea cercetarii, invatamantului si educatiei si in acelasi timp este una din modalitatile cele mai importante de procurare a publicatiilor stiintifice din strainatate.

Activitatea schimbului de publicatii, diversa si complexa, se axeaza pe trei activitati importante: trimiteri de publicatii, primiri de publicatii si corespondenta aferenta.

In baza ultimelor statistici, se intretin relatii de schimb cu 2043 de parteneri din 79 de tari, din care 154 de parteneri pe plan national si 1889 de parteneri internationali din : biblioteci universitare si nationale, academii, societati stiintifice, centre de studii romanesti, institute de cercetare, muzee, organizatii internationale, lectorate, ambasade, centre culturale straine, edituri.
Anul 1996 marcheaza inceputul automatizarii SI utilizand "Aplicatia pentru Schimb International de Publicatii (ASIP) " in FoxPro, bine conceputa si structurata in functie de activitatile specifice ale schimbului .
Este o aplicatie, special creata si adaptata SI, in colaborare cu colegii de la Laboratorul de Informatica al bibliotecii noastre.
O contributie esentiala in demararea activitatii automatizate a avut-o inca de la inceput si personalului de la SI, furnizand datele de intrare-iesire si testarea programului, astfel incat aproape integral activitatea SI este dependenta de computer.
Au fost create baze de date cu institutii si publicatii, multiple conexiuni bine stabilite intre acestea, intre primiri si trimiteri de publicatii, descrierea bibliografica si evidenta lor, posibilitati de extragere a borderourilor (a listelor cu publicatii primite/trimise) si a proceselor verbale de scadere, statistici periodice anuale, statistici cu partenerii pasivi si activi, posibilitati de decont cu bibliotecile filiale si pana la calculul automat al valorii taxelor postale pentru o expediere data, respectiv arhivarea acesteia.
O prioritate esentiala privind evolutia activitatii SI, a fluxului continuu si activ al SI, ramane prospectarea pietei, informatia si documentarea pentru a gasi noi parteneri de schimb.
Fondul de publicatii stiintifice romanesti destinat SI reprezinta baza activitatii de export de publicatii.
Tendinta permanenta si conditia necesara pentru functionarea eficienta a SI este organizarea corecta a fondului de schimb, prin investigatii asupra selectiei, calitatii, cantitatii si a valorii informationale a publicatiilor.
Alaturi de informatiile obtinute cu ajutorul diferitelor site-uri de informatie stiintifica instrumentele de referinta traditionale folosite in creearea de noi relatii sunt : "The World of Learning si Ulrich's International Periodicals Directory", diferite cataloage, planuri editoriale, prospecte, enciclopedii, dictionare de specialitate, anuare ale societatilor, institutelor si universitatilor, bibliografii, etc.
Lucrarile organizatiilor internationale IFLA, UNESCO, ECPA-European Commission on Preservation and Acces Amsterdam-Olanda, etc, difuzate in lumea intreaga, reprezinta facilitati de parteneriat intelectual pe plan mondial.

Datorita integrarii rapide a tehnologiilor moderne, informationale si de comunicatie, este necesar ca personalul de la SI sa se specializeze pentru a raspunde pe cat posibil cerintelor, cu atat mai mult cu cat in viitor nu este exclusa si varianta unui schimb international electronic ...!



Obiectivele (SI) :
  • cooperare si colaborare culturala, pastrarea unui parteneriat intelectual
  • crearea de noi structuri ale serviciilor oferite utilizatorilor in functie de standardele mondiale ale domeniilor de interes
  • prospectarea pietei editoriale si a partenerilor NOI de schimb precum si elaborarea unor politici si strategii de organizare a activitatii
  • selectia documentelor destinate exportului in cadrul SI, alaturi de reviste, cele mai reprezentative fiind materialele de referinta : dictionare, enciclopedii, monografii, lexicoane, etc.
  • pastrarea si cautarea legaturilor, relatiilor sau parteneriatului cu acele asociatii si institutii care ar incheia acorduri largi de schimb cu biblioteca noastra : ex. : University of Bloomington-SUA, University of Illinois, Urbana-SUA, Universita degli Studi di Pisa-Italia, Universita degli Studi di Milano, Deutsche Forschungsgemeinschaft- Bonn, Bibliotheque Nationale de Frace, Bodleian Library, Library of Congress, Universitat de Barcelona, Biblioteka Jagellonska);
  • extinderea legaturilor cu institutiile stiintifice, institutele de cercetare, lectorate, centre de studii romanesti, academii, consilii, organizatii, biblioteci, edituri, etc care sunt interesate in schimbul de informatie stiintifica
  • un accent privind schimbul de dublete intre institutii
  • atentia acordata noilor institutii si societati stiintifice din tara care se ocupa atat de editarea periodicelor (abonamente pe lunga durata) cat si a cartilor
  • managementul in politica de organizare a activitatilor SI
  • formarea de formatori/perfectionare profesionala (stagii de formare)
Scopul acestui articol este de a analiza, a cerceta teoretic si tangential, statistic (de aceasta data) categoriile de institutii si publicatii din cadrul SI.

Partea I. Informatii generale privind institutiile stiintifice cu care se intretin relatii de schimb de publicatii

A. Analizand institutiile din cele 79 de tari cu care se intretin relatii de schimb, dintr-o arie geografica extinsa, ele s-ar putea grupa sau diferentia, dupa numarul de parteneri si volumul de documente expediate, in urmatoarele categorii :
  • universitati, biblioteci nationale, institutii si societati stiintifice si de cercetare, cu un potential informational si valoric financiar care sunt interesate sa primeasca o gama larga de publicatii romanesti si pot oferi pretioase publicatii editate in tara lor, cum ar fi : Columbia University, New York ; Library of Congress, Washington ; University of Illinois, Urbana, Indiana University of Bloomington - SUA ; Deutsche Forschungsgemeishaft, Bonn-Germania ; Deutsches BibliotheksInstitut, Berlin-Germania ; Bibliotheque Nationale de France, Paris-Franta ; Osterreichische Nationalbibliothek, Wien-Austria, Ministero per I beni culturali e ambientali, Roma-Italia, Societe Geologique de France, Paris-Franta, Russian Academy of Sciences -Rusia, National Library of Rusia, etc.
  • institutii stiintifice specializate : institute, laboratoare, muzee, asociatii si colegii care primesc sau carora li se expediaza publicatii numai in domeniile solicitate de acestea si trimit in schimb publicatii stiintifice proprii, conform profilului institutiei respective, cum ar fi : Institut de Sociologie, Bruxelles-Belgia, Osterreichisches College, Wien-Austria, Naturhistrisches Museum, Wien-Austria, Museo Civico di Storia Naturale di Milano-Italia, Royal Geographical Society, London-Anglia, Societe Geologique de France, Paris-Franta, The Association for Librarians and Information managers, London-Anglia, Association Internationale des Universites, Paris-Franta, Societe des Sciences Naturelles- Franta, Czech Botanical Society, Praha-Cehia, Institut Geologique de l’Universite a Belgarade, Yugoslavia, Societas Scientiarum Fennica-Finlanda, Institute of Botany Jagielonian University-Polonia, Botanical Garden-Slovacia, Museum d’Histoire Naturale -Elvetia, Naturhistoriches Museum-Germania, Magyar Kemikusok Egysulete-Ungaria, Instituto Argentina de Matematica-Argentina - cu scopul de a se realiza un schimb reciproc de informatii stiintifice.
  • Trimiteri de documente centrelor de studii romanesti si culturale, lectoratelor de peste hotare, cu scopul de a face cunoscuta stiinta si cultura romaneasca si ca material aditional in vederea studierii si aprofundarii cunostintelor de limba romana, cum ar fi : Universitat Graz. Institut fur Romanische Philologie-Austria, Universitat Wien. Institut fur Romanistik-Austria, Centre National pour l'Etude des Etats de l'est Bruxelles-Belgia, Canadian Concil for European Studies, Saskatoon-Canada, Universite de Strasbourg-Franta, University of Copenhagen. Institut of Romanistik Studies, Danemarca, Universitat Munchen. Institut fur Romaniche Philologie. Romanisches Lektorat, Munchen-Germania, Academia di Romania, Roma-Italia, Universitet Jagiellonski. Institut Filologii Romanskiej, Krakow-Polonia, University of Michigan. Department of Romance Languages, Modern Languages, SUA, University Komenstato. Katedra romanskej, klasickej a semitskej filologie, Bratislava-Slovacia, etc.
  • Acorduri,Conventii ale Universitatii Babes-Bolyai cu diferite universitati, institute de peste hotare : Universita degli Studi di Pisa-Italia, University degli Studi di Perugia-Italia, University degli Studi di Camerino-Italia, University of Utrecht-Olanda, Institut for Paleontology, Erlangen-Nurnberg-Germania, Universitat of Tubingen, Tubingen-Germania, Universitat Karlsruhe-Germania, Detroit College of Law, Sua, University of Pittsburg, SUA, Natural History Museum Londra, Anglia, University of Utrecht, Olanda, Universitatea Eotvos Lorand, Budapesta-Ungaria, Universitatea din Szeged-Ungaria, Protocol-Centre d’Etudes des lettres belges de langue francaise UBB-Archives et musee de la Litterature a Bruxelles, Belgia, Institut Catholique des Hautes Etudes Commerciales, Belgia, Universite de Geneve, Elvetia, University of Athens, Grecia, Universite de Sherbrooke, Canada, Ecole Normale Superieure des Sciences Commerciale-Angers, Franta, Universite Pierre et Marie Curie Paris VI-Franta, Universite de Sorbonne Nouvelle Paris III-Franta, Universitatea din Odense-Danemarca, Universidad Nacional del Callo-Peru, Federal University of Sao Carlo-Brazilia, Academia de Stiinte -Chisinau, R. Moldova, University of Belgrad-Iugoslavia, etc.
  • Edituri, in vederea procurarii de publicatii stiintifice, la cerere, pentru cadrele didactice universitare, cercetatori, cu conditia recenzarii cartilor in revista Studia Universitatis Babes-Bolyai sau alte reviste de specialitate sau care sunt interesate pentru schimb de publicatii.
B. O alta analiza a institutiilor cu care intretinem relatii de schimb, se refera la cele din tarile dezvoltate, mai putin dezvoltate din punct de vedere economic din Europa, Asia, Africa si America.

De-a lungul anilor s-a constatat ca in general, institutiile din S.U.A., FRANTA, GERMANIA, ITALIA, ANGLIA, JAPONIA, tari dezvoltate din punct de vedere economic, nu refuza schimbul de carti, in special din domeniul stiintelor exacte (matematica-fizica), naturale, chiar daca nu satisfac in totalitate cerintele partenerilor in privinta continutului sau a rezumatului in limbi de circulatie internationala, cum ar fi : University of Bloomington, University of Illinois, Urbana-SUA, University of London-Anglia, Library of Congress-SUA, Bibliotheca Nationala de France-Paris, Universite Libre de Bruxell-Belgia, Universitat Koln-Germania, etc.

In prezent, se trimit publicatii si la institutiile stiintifice din Tarile Scandinave : SUEDIA, DANEMARCA, NORVEGIA, FINLANDA, avand traditii indelungate de colaborare: Stockholms Universitetsbibliotek- Suedia, Goteborg Universitetsbibliotek.Centralbiblioteket-Exchange-Suedia, Matematisk Institut Aarhus Universitet ny Munkegade-Danemarca, University Library, Amsterdam-Olanda, Universitatsbibliotheek Utrecht.Library-Olanda, Societas Scientiarum Fennica, Helsinki-Finlanda, etc.

Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, prin departamentul SI intretine relatii de schimb de publicatii si cu tarile din Asia, Africa, America Latina, Europa, mai putin dezvoltate din punct de vedere economic, cum ar fi : ALBANIA, UKRAINA, R. MOLDOVA, MEXIC, URUGUAY, etc, avand o situatie speciala de-a lungul timpului, de ex : University of Tirana, Scientific Library of Polytechnic University of Tirana-Albania, Universidad de la Republica.Centro de Matematica, Montevideo-Uruguay, Universitatea de Stat din Cernauti-Ukraina, Universitatea de Stat "Alecu Russo", Balti-R. Moldova, Biblioteca Universitara, Biblioteca ASEM, Biblioteca Nationala a R. Moldova- Chisinau, Universidad Nacional Autonoma de Mexico. Instituto de Investigacion Filologicas. Centro de Linguistica Hispanica-Mexic, etc.

Daca am fi limitat expedierea literaturii stiintifice in tarile mai slab dezvoltate din punct de vedere economic, am fi ignorat legaturile stiintifice si culturale ale tarii noastre cu acestea.

C. Trimiteri de documente bibliotecilor , colegiilor, muzeelor din tara, cum ar fi : Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, Biblioteca Centrala Universitara din Timisoara, Biblioteca Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, Biblioteca Universitatii din Craiova, Biblioteca Centrala Universitara "Mihai Eminescu" din Iasi, Biblioteca Centrala a Universitatii din Brasov, bibliotecile colegiilor Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si muzee.

Situatia critica din piata cartii in perioada actuala isi pune amprenta si asupra SI. Dupa cum bine se stie, institutiile stiintifice nu dispun de mijloace suficiente pentru a putea realiza SI de publicatii. De aceea, propriile lor publicatii stau la baza schimbului si in acest sens se fac eforturi, in special prin donatii destinate exportului. Pe aceasta cale le aducem tuturor multumiri.

Solicitarile primite din aceste tari, dovedesc interesul fata de publicatiile stiintifice romanesti mai ales din domeniul stiintelor exacte, a stiintelor umane si naturale.

Un rol deosebit de important in cresterea posibilitatilor de schimb de publicatii pe plan national si international, il au fara indoiala si contactele personale ale cadrelor didactice universitare, cercetatorilor, delegatilor si reprezentantilor diferitelor tari, bibliotecari. Acestia vizitand Biblioteca Centrala Universitara"Lucian Blaga" si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, au fost incantati si sensibilizati de colectiile bibliotecii, de diversitatea si valoarea informationala a fondului de publicatii, de aspectul si serviciile oferite, astfel incat au fost contractate noi acorduri universitare, conventii privind schimbul de carti si reviste in diferite domenii.
Privind prin prisma exportului de documente, consideram ca aceste relatii de schimb trebuie sa fie reciproc avantajoase cu toate tarile, mentinand pe cat posibil un echilibru in ceea ce priveste trimiteri/primiri de publicatii.



(continuare in numarul urmator)

sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate